Portal 072info

Dragan Čović: HDZ BiH ne zagovara ni raspad ni disoluciju BiH

Dragan Covic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Dragan Covic
Dragan Covic


Osobno se ne osjećam odgovornim zbog toga što nije došlo do implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju „Sejdić – Finci“, istakao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

„Bili smo na dobrom putu da Bosna i Hercegovina riješi to pitanje: potpisali smo prošle godine dogovor u Bruxellesu u oktobru, dogovor prema kojem smo utvrdili da jedan narod neće drugome birati njihove predstavnike. Igrom kroz otvaranje tehničkih pitanja, odnosno putem izbornih pravila o načinu implementacije kako to da se osigura odjednom su se tome usprotivili predstavnici SDP-a i bošnjačkih predstavnika“, naveo je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je istakao kako Bosna i Hercegovina „može da opstane jedino kao evropska država u kojoj će biti zajamčena i zagarantirana prava svih naroda na jednakopravan način“.

-Ukidanje Federacije BiH-

Za HDZ BiH je, naveo je Čović, prihvatljiv svaki modalitet koji će značiti rješenje: indirektan izbor članova Predsjedništva BIH u Parlamentarnoj skupštini BiH, direktan uz uspostavu dva izborna područja sa osiguravanjem mehanizama da svaki narod izabere svog predstavnika ili čak i utvrđivanje asimetričnih rješenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„U BiH je sve asimetrično, pa ne vidim razloga što je problematično da se u Republici Srpskoj član Predsjedništva BiH bira direktno, a u Federaciji BiH dva indirektno. Stalno se provlači priča kako oni koji to podrže su na lošem putu. Svi oni koji vole BiH znaju i shvataju da je ona zajednica Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih njenih građana koji se tako ne izjašnjavaju“, ocjena je Čovića.

Kao odgovor na stalna pozivanja na ukidanja kantona u Federaciji BiH predsjednik HDZ-a BiH, istakao je kako nudi drugo rješenje: „ukinimo Federaciju BiH i dobit ćemo još jeftiniji sustav“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Zašto rješenje ne bi moglo biti u uvođenju više regionalnih područja unutar FBiH: dva, tri, četiri ili pet sukladno dogovoru. Ako uvedemo sustav kojim ćemo zaštititi manje brojni narod unutar tih područja ne vidim razloga za bilo kakvu bojazan. Stalno podmetanje HDZ-u BiH i hrvatskom narodu da kao žele svoj entitet i kao da time rješavaju svoj problem je neodgovoran pristup koji se zlorabi u političke svrhe. Ko se poigrao sa hrvatskim narodom: Zar to nisu učinili drugi izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH iako osobno nemam ništa protiv njega. Na to nema odgovora i nitko se od bošnjačkih predstavnika od toga ne ograđuje. Hrvatsko pitanje je otvoreno do kraja i kad mi tražimo rješenje nama se pripisuje da kroz neki treći entitet želimo raspad BiH. To nije točno ni u jednom elementu“, stav je Čovića.

-Ništa od presude Sejdić – Finci-

Predsjednik HDZ-a BiH naglašava da „Bošnjaci, Srbi, ali i međunarodna zajednica moraju razumjeti zahtjeve hrvatskog naroda da žele da oni biraju svoje predstavnike, te da što prije to bude tako prije ćemo se okrenuti budućnosti“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Priča koju mi zagovaramo je ona koja jača BiH, a ne uvodi nikakav diskontinuitet teritorija ni formalno ni neformalno. HDZ BiH igra posve otvorenih karata: ne može se i ne smije izigravati hrvatski narod. Trebaju svi zajedno sjesti i iznaći zadovoljavajuće rješenje za sve“, zaključio je Čović.

Prije godinu dana je bio optimista, kaže Čović, i vjerovatno kako će implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga biti provedena. Sada, kada je ostalo svega oko mjesec dana do raspisivanja općih izbora u BiH, cijeni da se to neće desiti.  To posebno stav je Čovića, jer je nužno izmijeniti Ustav BiH, ali i Izborni zakon BiH, što je veoma teško učiniti za tako kratko vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stoga, ocjena je Čovića, „oktobarski izbori u BiH kada je u pitanju hrvatski član Predsjedništva bit će provedeni po trenutno važećem Ustavu BiH“.

Predsjednik HDZ-a BiH,  je istakao kako „je velika šteta što aprilski paket ustavnih promjena iz 2006. godine nije usvojen u parlamentarnoj proceduri“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Da smo tada usvojili rješenja koja su nuđena ne biproblema niti presude Evropskog suda za ljudska prava. Čak su odredbe ustavnih reformi sadržavali i nekoliko ključnih segmenata prema kojim su svi zakoni koji su uvjet za Evropsku uniju usvajani po specijalnim odredbama. Tada smo uradili veoma dobar posao i drago mi je što sam bio jedan od potpisnika takvih rješenja. Ali, nedostajala su samo dva glasa iz Federacije BiH. Da je toga bilo sada bi sve bilo drugačije. Stoga sada pričati o krivnji HDZ-a BiH je neodgovorno“, zaključio je Čović.

HDZ BiH zajedno sa HDZ-om 1990, naglasio je Čović ponudio je u augustu 2012. svoj set amandmana na ustav BiH kao rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga koja su u potpunosti na tragu aprilskog paketa iz 2006. Bar kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Šansa za Mostar-

I dok misli kako za implementaciju „presude Sejdić – Finci“ nedostaje vremena, za rješenje pitanja Statuta Grada Mostara cijeni da bi moglo biti.

„Problematično je što ni nakon dvije godine od odluke Ustavnog suda BiH nismo odmakli po pitanju usuglašavanja rješenja za Statut Grada Mostara. Sa visokim zvaničnicima SDA i onim na gradskoj razini tijekom ovog mjeseca pokušat ćemo usuglasiti rješenja kako bi Mostar mogao ući u prostor i imati izbore u listopadu 2014. godine. U SDA ima strahova glede uspostave načina glasovanja unutar Gradskog vijeća od njegove moguće zlouporabe. Mislim da to ne stoji. Također, ni da je u tijeku izborna kampanja pa da bi netko mogao dobiti plus ili minus zbog toga nije opravdanje: do izbora imamo još šest mjeseci i mi upravo u tom periodu trebamo pokazati da se bavimo životom. Moramo zatvoriti tu tešku stranicu jer je već suviše vremena potrošeno“, ocijenio je Čović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To, stava je predsjednik HDZ-a BiH znači da Grad Mostar u desetom mjesecu 2014. treba da ima lokalne izbore zajedno sa općim u BiH, jer u suprotnom „čekati na izbore još dvije godine bilo bi pogubno“.

-Niko ne može isključiti kantone-

Čović koji je i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, navodi za AA kao stranka na čijem je čelu HDZ BiH čini sve kako bi BiH što prije ispunila i drugi preduvjet za aplikaciju za kandidacijski status u EU: uspostavu mehanizma koordinacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Mi jesmo u potpunosti za princip prema kojem će BiH govoriti jednim glasom, ali on podrazumijeva uključivanje u taj proces sve razine vlasti: županijski, entitetski i državni. Nedopustivo je da razine kao što su županije u kojima se rješava 70 posto pitanja i koje su uključene u pretpristupnu pomoć i projekte (IPA) budu isključene iz tog procesa. Oni koji pokušavaju prekrajati ustave prije nego što se to zvanično učini na jedinom mogućem mjestu za to, parlamentima trebaju da znaju da HDZ BiH to neće podržati“, zaključio je Čović.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH preznačajnim cijeni održavanja bilateralnih i trilateralnih susreta zvaničnika BiH i država regiona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Naprosto je nepojmljivo zašto se svako onaj ko iznese neke ideje ili rješenja vezano za BiH naiđe na osudu. Svi analitičari i politički i vojni pridaju značaj jačanju i širenju regionalne suradnje. BiH je mjesto u tom društvu, a ne da nas ocjenjuju konfliktnom zemljom“, ocjena je Čovića.

A.A

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME