Dragan osuđen na dvije godine zatvora, opljačkao crkvu, kapelu, poduzeće, stan…

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Dragana Gmitrovića (35), optuženog da je tokom februara u Brčkom počinio seriju kaznenih djela na štetu crkvene i druge imovine, te je kažnjen zatvorom u trajanju od dvije godine budući da je ubrzo otkriven, optužen, te pravosnažno osuđen za manje od dva mjeseca.

Osnovni sud Gmitrovića je presudom od 1. aprila pravosnažno osudio za kaznena djela “teške krađe”, “oštećenja tuđe stvari” i “lake tjelesne povrede” izricanjem jedinstvene kazne zatvora u trajanju od dvije godine, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Nakon što je protiv njega brzo provelo istragu, brčansko Tužilaštvo optužilo je Gmitrovića da je u gradskim naseljima izvršio pet teških krađa, nanio tjelesne povrede jednoj osobi, kao i oštećenja na poslovnim prostorijama.

Seriju kaznenih djela Gmitrović je počeo 12. februara u ugostiteljskom objektu “Korner”, gdje je najprije napao ugostiteljsku radnicu nanijevši joj udarcima u glavu lake tjelesne povrede, a zatim je, u razmaku od svega nekoliko dana, oduzeo bakrene oluke s objekta katoličke crkve u centru grada u dva navrata, 24. i 28. februara, te s pravoslavne kapele u naselju Srpska Varoš tokom noći s 26. na 27. februara.

U međuvremenu, razbio je izlog turističke agencije “Dinamik Turs”, a iz prostorija poduzeća “Feros” i jednog stana u centru grada oduzeo zatečeni novac.

Istraga nakratko vođena po nepoznatom počinitelju ubrzo je, tužiteljskom naredbom od 26. februara, usmjerena na Gmitrovića kao osumnjičenog. Za nekoliko dana je uhićen, kriminalistički obrađen i uz policijsko izvješće predan tužitelju, a uslijed opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odmah mu je određen pritvor.

Koordinirana istraga Tužilaštva i Policije Distrikta protiv osumnjičenog okončana je za jedan mjesec, tako što je Tužilaštvo već 17. marta podiglo optužnicu tereteći ga za više imovinskih i drugih kaznenih djela iz Kaznenog zakona Distrikta.

Prethodni članakPRILIKA ZA POSAO: Firmi iz Zenice potrebno više zavarivača
Sljedeći članakEgrlić: Očekujemo blagi oporavak bh. ekonomije