ss 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
Kurbani 2021

Dragan Ševo (41) iz Laktaša sklopio je sporazum o priznanju krivice kojim je pristao da mu se izrekne kazna od 18 godina zatvora za teško ubistvo monaha Stefana Ačića u manastiru Glogovac kod Šipova.

Ševo je nagodbu zaključio sa Okružnim javnim tužilaštvom u Banjој Luci, o čemu tek treba da se izjasni banjalučki Okružni sud. Naime, razmatranje sporazuma jutros je odgođeno zbog bolesti advokata. Ukoliko sudsko vijeće prihvati sporazum Ševo će se odreći prava na suđenje i priznati sve navode optužnice.

Tražio novac od monaha

Ševi se na teret stavlja da je 7. decembra prošle godine monaha ubio iz koristoljublja. U optužnici se navodi da je monaha poznavao odranije i do manastira je došao kako bi od njega tražio novac na zajam. Do manastira ga je dovezao N. P., kome je rekao da se parkira pored i da ga sačeka.

– Ševo je sa monahom sjedio za stolom, na kojem se nalazila kesa sa novcem. Zatražio je od monaha da mu pozajmi određeni iznos i kada je oštećeni to odbio Ševo je, u namjeri da ga ubije i prisvoji novac, ustao od stola – navodi se u optužnici.

Otišao je do kuhinje, iza leđa monaha, da bi mu potom s leđa prišao vadeći iz džepa preklopni nož, koji je imao kod sebe.

– Kada je monah krenuo da ustane Ševo mu je zadao dva uboda nožem u desnu stranu grudnog koša. Sa stola je ukrao kesu sa 566 KM, 59 evra, 37 kuna i 10 dinara – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Ševo od ranjenog monaha zahtjevao još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je uzeo još 510 KM i 110 evra.

Ubo se nožem u hotelskoj sobi

– Sa ukradenim novcem u iznosu od oko 1.300 KM Ševo je napustio konak manastira, da bi ranjenog monaha zaključao u sobi i ključ odnio sa sobom. Usljed masivnog iskrvarenja monah je preminuo u 20.15 sati – navodi se u optužnici.

Dragan Ševo je nakon ubistva monaha pobjegao i policija je dva dana tragala za njim. Lociran je u motelu ”Nana” u Banjoj Luci u kojem je iznajmio sobu. Čim je vidio policiju počeo je da prijeti samoubistvom, pa je Specijalna policija ”upala” u sobu i uhapsila ga, ali je prethodno sam sebe ubo nožem u grudi.