Portal 072info

DRAGAN STOJKOVIĆ BOSANAC 7 pjevačkih termina koje morate znati da biste pratili Zvezde Granda

Dragan Stojković Bosanac, kompozitor, producent, najintrigantniji član žirija muzičkog takmičenja Zvezde Granda koje možemo gledati svake subote od 21 sat u programu OBN TV a koje su osvojile gledaoce u BiH u kratkom intervjuu objasnio je nekoliko termina koje bi trebali poznavati kada gledamo Zvezde Granda. Falset, triler, vibrato…samo su neki od muzičkih izraza koje žiri „Zvezda Granda“ često koristi u emisiji.

Najstručniji član žirija Dragan Stojković Bosanac otkrio nam je koji su to termini koje morate da znate da biste lakše pratili „Zvezde Granda“.

Šta je falset?

– Falset je kad vokalni solista iz punog glasa pređe u poluglas koji daje osjećaj oktave više. Prier za moćan poluglas je Maraja Keri diže za oktavu jako visoko, što je frapantno za slušanje.

Kad kažete da pjevač nema drajfa na šta tačno mislite?

– Znači da ritmički ne prati dobro zadatu melodiju.

Pojasnite nam šta je donja, a šta gornja laga.

– Postoji osnovna laga gde pjevač pjeva, to je ona u kojoj se kreće. Gornja laga je kada se pjevač penje od osnovnog tona ka višim tonovima, tj. ide u visinu, a kad ide od osnovnog tona prelazi u nižu tonsku zvučnost onda je to donja laga.

Šta je triler, a šta vibrato?

– Triler je jedna od mnogobrojnih vrsta ukrasa u pjevanju, mada ljudi koji manje poznaju muzičku termilogiju pod njime podrazumevaju sve vrste ukrasa koje postoje. Jedan od ukrasa je triler, drugi je predudar, gornji i donji u odnosu na osnovni ton, treći je mordent koji je sastavljen od četiri tona u odnosu na osnovni ton. Mordent kreće od niže sekunde ka višoj sekundi, a triler je onaj koji počinje od višeg ka nižem u odnosu na osnovni ton. Vibrato je ono što mi čujemo kad neko drži ravan ton, pa onda ima onu amplitude ljuljanja, ali da je u intonaciji.

Šta znači kad kandidat nema dobar tempo?

– Svaka pjesma ima ritam i ima tempo tog ritma. U muzičkoj terminologiji, tempo je brzina izvođenja datog muzičkog dela. Ako pjevač pjeva brže ili sporije od onoga kako ga prati orkestar, onda kažemo da nije u tempu.

Podijelite članak