Portal 072info

Drama ne prestaje: U svakoj popisnici će se brisati tri pitanja o etničkoj/nacionalnoj pripadnosti?!

Navodno se ovakav skandalozan prijedlog pokušava ozakoniti kroz izmjene Zakona o popisu. S druge strane, postoji inicijativa za izmjene Zakona kojima se pokušava i dobiti na vremenu za objavu rezultata popisa, piše Dnevni Avaz

U Bosni i Hercegovini popisane su ukupno 3.791.662 osobe, a prema nezvaničnim saznanjima „Dnevnog avaza“, postoje namjere pojedinaca da svaka od popisnica bude prepravljena, tako što će se brisati tri pitanja o etničkoj, odnosno nacionalnoj pripadnosti, o kojima su se građani izjašnjavali. 

Postoji inicijativa

Kako objašnjava Avazov sagovornik dobro obaviješten u dešavanja s popisom, a koji je zamolio za anonimnost, navodno se ovakav skandalozan prijedlog pokušava ozakoniti kroz izmjene Zakona o popisu. S druge strane, postoji inicijativa za izmjene Zakona kojima se pokušava i dobiti na vremenu za objavu rezultata popisa. 

Ovih dana, naime, statističkim institucijama BiH kruži mail koji je Pieter Everaers, direktor pri Uredu za statistiku Evropske komisije (Eurostat) i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH uputio Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH (BHAS). U pismu, i on spominje izmjene zakona, s obzirom na to da nakon nedavno održanih sjednica Centralnog popisnog biroa nije utvrđena metodologija za obradu podataka. 

pieter-everaers

Novi koraci 

– Mislim da je sada vrijeme razmisliti o sljedećim koracima koji su neophodni da bi se okončala operacija popisa. S jedne strane, Zakonom o popisu utvrđeno je da je rok za diseminaciju rezultata 1. juli – što je manje od dva mjeseca. S druge strane, IMO je u februaru smatrao da je potrebno najmanje četiri-pet mjeseci da se objave rezultati popisa – navodi Everers u pismu, ističući da BHAS i statistički entitetski zavodi sada trebaju razmotriti pokretanje procedure izmjene Zakona o popisu stanovništva i osigurati dovoljno vremena za određivanje metodologije obrade podataka. 

Kako je naveo, takve izmjene zakona trebaju biti opravdane „realističnim i detaljnim planom s utvrđenim rokovima za neophodne odluke”. 

Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, potcrtava da Everersovo pismo ne smatra zvaničnim stavom, s obzirom na to da je stiglo mailom. U izjavi za „Dnevni avaz” Fatić kaže da nova prolongiranja vode u pravu agoniju. 

– To odgovara onima koji ne poštuju preporuke tima IMO-a i koji pokušavaju da legalizuju svoje zakone kroz promjene zakona – kaže Fatić, podsjećajući da će, ako podaci ne budu objavljeni do 1. jula, biti postavljeno pitanje krivične odgovornosti za one koji opstruiraju proces objave podataka. 

fadil fatić

Izvještaj prema Vijeću ministara

U Agenciji za statistiku BiH jučer su nam potvrdili da postoji ideja o izmjeni Zakona. Kazali su, naime, da pripremaju izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti na popisu koji će narednih dana, u skladu sa zaključkom s posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa, dostaviti Vijeću ministara BiH. 

– Budući da nije postignuta saglasnost o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa, u izvještaju će se navesti i to da rukovodstvo Agencije za statistiku BiH nema jedinstven stav o tome da li je moguće da se u zakonskom roku obrade i objave rezultati popisa ili da se od Vijeća ministara BiH zatraži pokretanje procedure za donošenje izmjene Zakona o popisu u vezi s rokom za objavu rezultata popisa – kazala nam je Mirsada Adembegović, portparol Agencije. 

Avaz.ba

Podijelite članak