Drama u Hitnoj pomoći: Predozirala se heroinom, ljekari je jedva spasili

5 36
Podijelite vijest

Upotrebom narkotičkih sredstava, omladina nije ni svjesna da ozbiljno narušava svoje zdravlje, a vrlo lako mogu zapasti u životno ugrožavajuću situaciju u kojoj ih od smrti, vrlo često, samo dijeli blagovremena intervencija ekipe hitne pomoći.

Svakodnevno smo svjedoci ovakvih situacija, a jedna takva, kako kažu iz sarajevske Hitne pomoći desila se upravo jučer.

Status sa Facebooka
Status sa Facebooka Foto: Facebook

Sjedila bez svijesti

– Zvuk sirene i upaljeni žmigavci ispratili su parkiranje privatnog vozila u pasaž centralnog objekta. Na suvozačevom sjedištu tog vozila, pognute glave, izrazito plavog lica i obamrlog tijela, sjedila je djevojka bez svijesti i disanja. Slabe pulsacije srčanog rada se osjete ali je pitanje samo sekunde kada će i one utihnuti. Izvlačimo je iz auta sa namjerom da što prije započnemo sa oživljavanjem uz pitanje šta se desilo. Zlo zvano ‘droga’ pokušava oduzeti još jedan mladi život ! Vozač koji se predstavlja kao poznanik, također mlađa osoba, odgovara da je uzela heroin: ‘ono normala, sjedili u autu, pili kolu i ona evo ovako – stoji u objavi na Facebook stranici Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Brza reakcija uposlenika Hitne pomoći KS
Brza reakcija uposlenika Hitne pomoći KS Foto: Facebook

Konstantna borba

Kako kažu, odmah su pristupili otvaranju disajnog puta i vještačkoj ventilaciji, a nakon ordinirane terapije i provedenih mjera oživljavanja, pacijentkinja počinje spontano da diše uz odbacivanje orofaringealnog tubusa.

– To je tubus koji održava disajni put otvorenim. Boja joj se vratila u lice, zjenice se vratile u normalno stanje, a u toku transporta pacijentica dolazi i svijeti. Svjesnu, komunikativnu, orjentisanu, sa stabilnim vitalnim parametrima predajemo je osoblju KCUS-a na daljni tretman i dijagnostiku. U konstantnoj borbi protiv ove pošasti, ovaj put smo izašli kao pobjednici. Osjećaj sreće koji bi s razlogom trebao biti prisutan, nadvladala je činjenica da se ova mlada djevojka, već sutra može naći u istoj situaciji čiji će ishod zasigurno biti neizvjestan”, naveli su iz Hitne pomoći, a pacijentkinji su poželjeli brz i uspješan oporavak.


Podijelite vijest