Drama u Hrvatskoj: Austrijski turisti ne mogu iz unajmljene vile zbog blokade na cesti

drama Matulj novilistHR
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

“Vlasnici smo luksuzne vile Jasmin u Ružićima (hrvatsko naselje) u kojoj imamo deset austrijskih gostiju. Gosti su danas trebali izaći iz objekta i vratiti se kući jer im istječe godišnji odmor. Međutim, to ne mogu učiniti jer je tvrtka Autoglobal nasred pristupne ceste kući parkirala svoj kamion i zapriječila izlaz. Zvali smo policiju i komunalno redarstvo da uklone vozilo i oslobode gostima izlaz iz objekta. Policija je bila i proglasila se nenadležnom, dok su iz komunalne službe Općine Matulji rekli da oni nemaju svoju šlep službu i da ne mogu ništa učiniti. Gosti su očajni i ne znaju što napraviti, a ni mi. Tako mogu ostati ovdje zarobljeni danima i mjesecima.”

Ovako je izgledao poziv u pomoć Davora Caleka nakon što je slučaj pokušao riješiti uz pomoć matuljskih komunalnih službi i policije, a rješenja nije bilo, piše novilist.hr

image 1

Naime, Calek, odnosno kompanija u njegovom vlasništvu Enex, koja u najam daje luksuznu kuću za odmor u Ružićima, u ovakvoj se situaciji od tada našla već više puta, a razlog je, tvrdi Calek, što se na oko trideset metara dugu i oko četiri metra široku cesticu, koja je ujedno i pristupni put do njegove kuće za odmor, upisao Boško Županović, odnosno njegova kompanija Autoglobal.

“Županović je vozilom svoje tvrtke parkirao na toj cestici i zatvorio mogućnost prometovanja koja spaja moju parcelu s glavnom prometnicom. Onemogućio nam je time pristup objektu, ali i gostima izlazak iz njega. Na prijavu MUP-u PU Opatija, policajci izlaze na teren i ostavljaju kaznu na vozilu i objašnjavaju da nisu nadležni za uklanjanje vozila argumentom da u njihovoj nadležnosti nisu lokalne ceste te nas upućuju na komunalnog redara Općine Matulji.

Ni komunalni redar ne uklanja vozilo jer oni kao nadležna služba za te situacije ne posjeduju odgovarajuće vozilo za tu namjenu niti imaju ugovor sa specijaliziranom tvrtkom za te operacije. Taj dan, koliko mi je poznato, vozilo je maknuo Županović na nagovor načelnika Matulja. Međutim, već sutradan Županović je ponovo istim vozilom na cesti blokirao pristup objektu, a zbog čega smo imali neugodnu situaciju s gostima. Nervozne goste smirili smo na način da smo ih u obližnjem restoranu počastili ručkom. Jedan od gostiju, nakon tog ručka, predložio je da zajedničkim snagama podignemo zadnji kraj kamiona kako bi mogli izaći.

Nakon te situacije na svim smo oglašavajućim platformama i svim agencijama s kojima surađujemo, kao i gostima koji su već rezervirali smještaj, do daljnjeg otkazali našu uslugu smještaja. Zbog toga mi danas gubimo ogroman novac, a samo ću vam reći da je dnevni najam naše kuće 2.000 eura, da kuća ima bazen, fitnes, saunu, tenis teren… Uslijedilo je i treće zatvaranje ceste, ponovo su sve službe bile na terenu, a sada je postavljen i lanac s natpisom ‘privatni posjed'”, govori Calek, dodajući da je građevinska dozvola za njihov objekt izdata još 1996. godine te da je uvidom u izdanu građevinsku dozvolu vidljivo da je sporna čestica označena kao pristupni put objektu te je ujedno i spoj na glavnu cestu.

Kompletan tekst pročitajte na OVOM linku.