Drama u RMU Zenica: Trojicu rudara odvezla hitna pomoć, nastavljen štrajk glađu!

Rudaru Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica pozlilo je oko 19.30 sati, saznaje “Avaz”. Na licu mjesta intervenirala je Hitna pomoć, koja je povrijeđenog rudara prevezla u Kantonalnu bolnicu Zenica. U međuvremenu je još dvojici rudara, zbog izgladnjelosti pozlilo pa ih je hitna pomoć prebacila u bolnicu.

Podsjetimo, prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju izaći, a poručili su da štrajkuju glađu.

Prema riječima NIjaza Varde, predsjednika sindikata RMU Zenica, njegovom kolegi Zehrudinu Mahmiću pozlilo je najvjerovatnije zbog izgladnjelosti. 

– Rudari već šest dana čekaju plaću i topli obrok. Istrošili su se pred opremanje djece koja su krneula u školu. Mnogi nemaju za hljeba, tako da je ovo i za očekivati. Situacija je alarmantna jer se još rudara, mojih kolega, ne osjeća dobro – kazao je Vardo.

Rudarima se pridružuje i treća smjena, koja će, također, sići u jamu, ali odbijaju raditi i štrajkovat će zajedno sa ostale dvije smjene.

Copy

Radnički neposluh i štrajk uslijedili su nakon blokiranja računa RMU Zenica, zbog čega rudarima nisu isplaćene plaće i topli obroci.

Avaz/D.Pašalić

Prethodni članakAS Kramar: Za svako vozilo oduzeto u Kramaru, kupac dobija dva gratis
Sljedeći članakDevet organa bez kojih možete živjeti