Portal 072info

DRAMA U ŠUMI KOD ZENICE: “Nakon što nas Hitna nije znala naći, sami smo krenuli u mrklu noć…”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za ljudi koji žive u ekološki zagađenim gradovima, svaki trenutak proveden na planini praktično znači barem malo popraviti kvalitetu življenja. Naravno, osnova sigurnog planinarenja je NE IĆI SAM, zbog mogućeg uganuća noge, ujeda zmije ili stršljena…

Gospodin Hamid Buljubašić, sa sinom, i kolegom Semedinom Spahijom sunčanog dana, nedjelju 05.08. ove godine, postavio je tešku i zahtjevnu stazu kretanja biciklima: Od Zenice, Babina, Bijelih voda i visoravni Kraljevine do Smetova i nazad u Zenicu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Staza je duga preko 40 kilometara, i sve se odvijalo kako treba do Kraljevina.

Na toj visoravni, nadmorske visine 1.100 metara, šumski kamioni su stazu pretvorili u jaruge. Trenutak nepažnje i i dolazi do pada Sedmedina, koji zbog udara u glavu gubi svijest. Kolega ga osvježava vodom i konstatuju da je došlo do povrede kljucne kosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šta se dalje događalo, objašnjava prof. Akif Smajlović, poznati ekolog iz Zenice:

– Slijedi poziv prema stanici Hitne pomoći i njihov odgovor da ne poznaju taj teren. Ovdje se radi o slaboj koordinaciji: naime, dežurni iz Hitne je trebao pozvati GSS Zenica koji bi na sebe preuzeli brigu oko povrijeđenog. Slijedi 8 kilometara pješačenja do Doma izviđača na Smetovima, zatim ponovo poziv prema Hitnoj. Ne čekajući, kreću po mraku prema gradu gdje ih negdje na pola puta stižu kola Hitne pomoći. Sedmedinu je, kako piše u nalazu, konstatovana kontuzija i upućen je na daljnje pretrage kod traumatologa. Da je formirana Uprava parka prirode Babina do ovakvih grešaka ne bi dolazilo, jer za područje kojim su se kretali biciklisti za sigurnost bi se brinuli rendžeri, ali i članovi GSS-a. Kako je gradonačelnik i sam planinar to od njega kao autor tog projekta očekujem formiranje radne grupe koja će definisati sve potrebe u vezi Parka prirode Babina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Semedin Spahija povreda bicikliranje kod Zenice

(Doznajemo.com)


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME