Et8X7AmXcAAQl9I 750x563 1


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Dvadeset rudara stupilo je u štrajk glađu iz Glavnog odbora sindikata rudnika Zenica. U štrajku glađu su u ime svih komorata. Jednom od rudara je danas pozlilo, javljau federalni mediji.

Zahtjevi koje traže su vrlo jednostavi. Traže da im se isplati ono što su mukotrpnim radom zaradili, da se njihov rad cijeni i poštuje, te da imaju siguranost.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Stara jama, kazao je da se njima niko nije obraćao, osim njihovog sindikata.

“Naši zahtjevi su potpuna deblokada računa. Mi ne možemo raditi i sad kad bi htjeli raditi, ne možemo bez potpune deblokade računa i isplate i bez 36 naših penzionera da se pošalju u penziju. Mi više zahtjeva nemamo. Samo to, nek nas deblokiraju. Ovom prilikom bi se izvinio građanima Zenice, jer se nama sad pripisuje što nema grijanja i što ga neće biti nikako. Mukotrpno samo radili mjesec pod blokadom računa. Mi više ne možemo i ispod ovoga nećemo”, istakao je on, prenosi “Televizija “N1”.

Rudarske plate su minimalne, kako je rekao Avdić, radnik zaradi 750 do 800 KM i ta plata kasni. Topli obrok još nisu ni za decembar dobili.

“Sviju nas se grijanje tiče, stvarno nam je žao, i što bi htjeli raditi ne možemo. Teško podnosimo štrajk glađu. To je počelo jučer od 18 sati. Teško je. Mi se predat nećemo, nemamo kuda. Pozivamo sutra sve komorate naše koji nam se žele istinski pridružiti, u 7 sati u generalni štrajk, da dođu sa nama”, naveo je.

Govoreći o sigurnosti, naveo je da su prošli mjesec izgubili dva života. Ponovio je još jednom da traže i potpunu sigurnost, ali da nema sigurnosti bez deblokade računa.

U trenutku dok je ekipa “N1” izvještavala, jedan od komorara se onesvijestio usljed štrajka glađu. Kako javlja reporterka pomenute televizije, rudar je ubrzo došao svijesti i odvezen je kolima Hitne pomoći.