Drama uživo: Žena ronilac snimila napadača koji je pokušao da je ubije pod vodom (VIDEO)

Podijelite vijest

Gospođa Rene Umberger (53), iskusni ronilac sa preko 10.000 zaranjanja i ekološka aktivistkinja angažovana na zaštiti podvodnih koralnih grebena, u četvrtak je doživjela jezivo iskustvo: dok je na dubini od 15m dokumentovala štetu pričinjenu podvodnim grebenima u moru kod obala Kone na Havajima, drugi ronilac joj je prišao i istrgnuo crijevo za kiseonik, očigledno u pokušaju da je ubije.

Umbergerova je, međutim, zahvaljujuči ogromnom ronilačkom iskustvu ipak uspjela da se spasi, a ostala je dovoljno pribrana i da snimi napad koji je doživela, tako da snimak sada može da iskoristi kao dokazni materijal na sudu.

Prema riječima Umbergerove, svaki manje iskusan ronilac bi se u situaciji u kojoj se ona našla uspaničio, zbog straha, stresa, i nedostatka vazduha, i instinktivno bi pojurio ka površini – a to je u pravo ono što nikako ne smije da se učini, jer naglo izranjanje sa tolike dubine dovodi do dekompresije, odnosno oslobađanja mehurića, kiseonika u čitavom tijelu, uljučujuči i mozak, što može da dovede do jakih napada, krvarenja, nepopravljivih oštećenja i smrti.

468512_pokusaj-ubistva03-foto-kailua-kona-scuba-scuffle_f

Umjesto toga, Umbergerova je, kao što se na njenom snimku i vidi, uspjela da sačuva pribranost i da se nakon 30 sekundi bez kiseonika ponovo dokopa crijeva za disanje, a kad je vidjela da napadač iznova kreće ka njoj, vjerovatno opet u zloj namjeri, polako je izronila do čamca.

“Nikad, ni u milion godina ne bih pomislila da će me neko tako napasti, a pogotovo ne sa tolike daljine. Taj čovjek mora da bude uhapšen”, tvrdi ona.

U pitanju je čovjek s kojim je već ranije došla u sukob, osoba koja lovi ribe i druge stanovnike koralnih grebene i prodaje ih akvarijumima, što prema mišljenju Umbergerove doprinosi putošenju ovog nenadoknadivog blaga naše planete.

468512_pokusaj-ubistva03-foto-kailua-kona-scuba-scuffle_f 468514_pokusaj-ubistva05-foto-kailua-kona-scuba-scuffle_f

Ovakav ulov ribe na Havajima nije zabaranjen, pod uslovom da ribar ima dozvolu i da poštuje propisane kvote i periode lovostaja, ali snimljeni napadač se po svoj prilici nalazio u nedozvoljenom lovu, pa je stvar pokušao da “popravi” ubistvom neželjenog svjedoka. Njegovo ime je poznato policiji, ali u štampi još uvijek nije objavljeno, jer zvanična optužnica tek treba da bude podignuta.

Blic.rs