korona oporavak
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Djelatnici mostarske COVID bolnice uputili su dramatičan apel građanima da prekinu masovna okupljanja i počnu poštivati epidemiološke mjere jer je zabilježen veliki porast novozaraženih od koronavirusa, dok je tokom vikenda sedam osoba preminulo od posljedica povezanih s COVID-19.

FIXGEHALT

“Broj dnevnih prijema na COVID Odjelu je od šest do 10 pacijenta što je za početak četvrtog vala više nego ikada. Očekujemo puno više od toga i to jako brzo. Treći smo na svijetu po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika“, navodi se u pismu djelatnika COVID-bolnice upućenom medijima.

U toj bolnici tokom vikenda preminulo je sedam, uglavnom starijih bolesnika, čije se smrti povezuju s infekcijom COVID-19.

Na bolničkom liječenju trenutačno je 50 bolesnika, od kojih je četvero na respiratoru, dok je šestero na potpori kisikom. U posljednja tri dana zabilježena su i 172 novozaražena koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu sa sjedištem u Mostaru.

LIDER

Djelatnici bolnice za COVID pozvali su građaneda izbjegavaju sva velika okupljanja, pogotovo u zatvorenim prostorima, držanje distance i nošenje maski.

Jednom u životu poslušajte struku i stanite uz nas! Postanite dio nas i pomozite nam da ovo što prije završi, da se vratimo u normalan život”, upozorili su. U apelu se navodi kako nepoštivanje mjera otežava rad bolnice, a napose starijih ljudi.

“Upućujemo i molbu štabovima i ministarstvima da uvedu najstrože mjere do sada uključujući i novčane kazne”, stoji u pismu djelatnika te bolnice u Mostaru.

Pozvali su i svećenike da prestanu s poticanjem ljudi da se rukuju tokom misa kada se iskazuje mir, te da se ograniči broj gostiju na svadbenim slavljima.