DRAMATIČNA NAJAVA METEOROLOGA: U aprilu nas čeka “PROKLETO PROLJEĆE”, evo šta to znači

DRAMATIČNA NAJAVA METEOROLOGA: U aprilu nas čeka “PROKLETO PROLJEĆE”, evo šta to znači

Prema najavama italijanskih meteorologa sa sajta “Il Meteo” Italiju ove godine čeka “prokleto proljeće”. Poremećeni tok koji se spušta sa sjevernog Atlantika se budi i kako pišu mediji ove zemlje, podijelit će Italiju na dva djela. Jedan dio će biti pogođen kišom i snijegom na planinama, dok će jug biti sunčan i topao.

Kako reče jedna poznata pjesma, zaista će biti „prokleto proleće“, bar u aprilu, najavljuje sajt “Il Meteo”. Mart mjesec donio je nestabilnu vremensku prognozu: od sunca i toplog vremena, do grmljavine, pa čak i snijega. Međutim, kako ističu, ni april neće biti ništa bolji, pa očekuju, kako kažu, bizarno proljeće sa tradicionalnim neprekidnim promjenama.

Kako kažu, uzrok treba tražiti u buđenju poremećenog toka, koji se spušta sa sjevernog Atlantika, odnosno te mašine poremećaja koja može da proizvede toliko kiše i grmljavine. Italija se cjepa na dva dijela. Ako bi se ovaj trend potvrdio, imali bismo Italiju podijeljenu na dva dijela: severni i centralni tirenski region bili bi pogođeni prolaskom nereda koji najavljuju kišu (snijeg na planinama) i lokalne oluje zbog kontrasta koji bi se stvorili upravo u oblasti razgraničenja između hladnog fronta i blaže, vlažnije vazdušne mase koja je već postojala u donjoj troposferi. Samo bi jug imao koristi od skloništa koje nudi anticiklonalni štit koji bi garantovao stabilnije, sunčanije i povremeno prilično vruće vrijeme.

Na drugim mjestima temperature su u prosjeku ili neznatno iznad, u skladu sa trendom zagrijavanja u svim godišnjim dobima. Ovakva situacija bi mogla da karakteriše vrijeme otprilike za cijeli prvi dio aprila, zbog ponovljenog prolaska frontova narušenih Atlantikom, naizmjenično sa kratkim anticiklonskim vraćanjima.(Blic/Il Meteo)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica