Dramatična promjena vremena: Dolazi hladna fronta s Arktika

Hladna fronta s Arktika donijet će i do 16 stepeni niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine. Prognostičari najavljuju i veliki mraz koji bi mogao ozbiljno naštetiti vegetaciji.

Dramatična promjena vremena počinje od ponedjeljka. Arktička hladna fronta pogodit će Skandinaviju, Veliku Britaniju i Irsku, a potom se proširiti na središnju Europu i Mediteran, najavljuje portal Severe Weather Europe.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala.

Nastavak je to vremena koje još od veljače ide ‘gore-dolje’. U kasnoj veljači bilježili smo rekordno visoke temperature za taj mjesec i pojavu saharskog pijeska nad Europom, a potom je sredinom ožujka Europu opet zahvatio hladni val.

Posljednjih dana ožujka opet su zabilježene visoke temperature.

Međutim, s arktičkom frontom dolazi i nova promjena vremena. Prognostičari je nazivaju čak i historijskom jer smatraju da će neke dijelove Europe doslovno zalediti u proljeće, a i ovakve hladne fronte s Arktika nisu uobičajene za travanj.

Hladna fronta prvo će pogoditi Island koji će zabilježiti temperature i do 16 stepeni niže od uobičajenih temperatura za april.

Već na Uskrs snježne mećave pogodit će Norvešku, a navečer će zahvatiti i Škotsku te potom spuštati na ostatak Velike Britanije.

Prognostičari kažu kako će se fronta širiti jako brzo prema ostatku Europe pa u ponedjeljak već zahvatiti i Njemačku. Potom će se spuštati prema ostatku Europe i u utorak zahvatiti Balkan, piše 24sata.hr.

Kako piše portal, neke vremenske simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zahvatiti impresivne količine snijega za ovo doba godine.

Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo pretvoriti u snijeg koji će padati i na jadranskoj obali. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji i Hrvatskoj.

Vrlo niske jutarnje temperature. U četvrtak ujutro na sjevernom Balkanu ponovo će biti moguće blizu -10 ° C, potencijalno još niže prema jugu kroz dijelove Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Prethodni članakIzetbegović: Džaferović i ja smo okretali telefone, dobit ćemo 900.000 vakcina
Sljedeći članakŽuto upozorenje meteorologa za dijelove Bosne i Hercegovine