Dramatična situacija zbog suše, prijeti nestašica: Šta će biti s isporukom struje za domaćinstva

Podijelite vijest

Visoke temperatura i ekstremna suša ugrozili su proizvodnju struje “Elektroprivrede HZHB” (EPHZHB), a najava sličnih vremenskih prilika u narednom periodu prijeti potpunom obustavom isporuke za potrošače.

Većinski vlasnik

U dopisu koji je upućen Vladi FBiH iz ovog preduzeća navode da je uredno snabdijevanje postalo upitno zbog ekstremno sušne hidrologije te traže da Vlada donese odluku kojom će se garantirati redovno snabdijevanje svih kupaca i cjelokupne industrije u FBiH.

– Molim da hitno donesete odluku da “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) Sarajevo sve svoje viškove električne energije u avgustu i septembru ponudi EPHZHB po tržišnoj ili drugoj cijeni koju odredi Vlada FBiH kao većinski vlasnik obje elektroprivrede, s odgodom plaćanja od najmanje 90 dana – navodi se u dopisu EPHZHB.

ČITAJ JOŠ:  Lanerčić: Evropa se priprema za moguću nestašicu električne energije tokom zime
Faksimil dopisa EPHZHB Vladi FBiH: Nemamo potrebne količine
  • Faksimil dopisa EPHZHB Vladi FBiH: Nemamo potrebne količine Foto: AVAZ

Iz ove kompanije ističu da je svakim danom na tržištu sve manje struje i da ne mogu nabaviti potrebne količine. Međutim, iz EPBiH kažu za „Avaz“ da ovakvom zahtjevu ne mogu udovoljiti.

Imamo plan

– Nalazimo se u periodu kada imamo ograničenu rezervu u proizvodnim kapacitetima, jedan termoblok od 100 MW, a svaki ispad termobloka moramo skupo platiti na tržištu, po cijenama višim od 600 eura po megavat-satu – navodi neke od razloga direktor EPBiH Admir Andelija.

ČITAJ JOŠ:  Lanerčić: Evropa se priprema za moguću nestašicu električne energije tokom zime

Dodaje da su ograničenja u vodnim dozvolama u hidroelektranama veoma stroga i da ni EPBiH ne proizvodi očekivane količine, pa prodaju samo “noćnu” energiju kako bi sanirali gubitke zbog ograničene cijene struje za potrošače u FBiH.

Cijena kilovat-sata na berzi trenutno je oko 500, dok se potrošačima EPBiH isporučuje za 32 eura.

– Naš plan je održavati stabilnim program u proizvodnji, konsolidirati depoe uglja i vršiti operativnu prodaju energije samo po modelu dan unaprijed – kaže Andelija.

ČITAJ JOŠ:  Lanerčić: Evropa se priprema za moguću nestašicu električne energije tokom zime

Pogrešna odluka

Situacija u kojoj se našla “Elektroprivreda HZHB” pokazuje svu pogubnost odluka koje je Parlament FBiH donio krajem prošle godine.

– Upozoravali smo da će takve odluke urušiti elektroenergetski sistem FBiH i obje kompanije dovesti u tešku situaciju. Nažalost, ostali smo usamljeni i olako se prešlo preko naših upozorenja – ističe Andelija.

Avaz


Podijelite vijest