DRAMATIČNE SCENE NAKON POŽARA: Kasumović i Mehmedić posjetili “Dom za stara lica Zenica” (VIDEO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prava drama odvijala se sinoć u Domu za stara i iznemogla lica u Zenici, nakon što je došlo do požara u ovoj ustanovi, objavio je  “072info”.

Prema riječima dežurnog službenika u Operativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), dojava u požaru pristigla je u 22.50 sati.

-Došlo je do požara u Domu za stara i iznemogla lica. Sve policijske patrole su na licu mjesta, dosta je ugroženih osoba – kažu iz policije za “072info”.

Brojni građani, također, su pomagali unesrećenima. Kako saznaje “072info”, do požara je došlo na prvom spratu, tačnije na krevetu jednog od štićenika.

-Spužva je počela gorjeti. Dim se počeo širiti ustanovom – govori izvor za “072info”.

Svi su se maksimalno trudili da pomognu unesrećenima, a posebno su potresne scene iznemoglih koje iznose, traže im hitnu, vodu… Kako je potvrđeno za “072info” iz policije, srećom nema smrtno stradalih.

-Nema niko povrijeđen od vatre i požara. Postoji manji broj lica koja su zadobila zdravstvene poteškoće usljed dima – kažu nam iz policije, dodajući da je Izvršena evakuacija svih osoba iz Doma.

Posebno oduševljava gest Halila Arnauta, direktora JU “Dom porodica” u Zenici, a koji je odmah nakon požara sinoć ponudio da smjesti najmanje 40 unesrećenih štićenika.

-Kontaktirao sam direktora KEMALA Efendića i ponudio sam sve svoje slobodne kapacitete da se smjeste unesrećeni ljudi. To je najmanje što možemo sada učiniti – kaže Arnaut u izjavi za “072info”. 

Neposredno nakon toga, direktor Arnaut pozvao je sve zaposlene koji žele da dođu i uključe se u akciju budući da je prihvaćen njegov poziv i prihvat unesrećenih.

-Ponudili smo topli smještaj i sigurnu noć. Štićenici naše ustanove dočekuju, uvode i pomažu unesrećene. Stariji štićenici su za unesrećene pripremili čajeve i tu su im na raspolaganju za svaku vrstu pomoći – kazao je sinoć Arnaut za “072info”.

Zahvaljujući Arnautima, ali i drugima koji su ponudili svoj smještaj popit Doma za stara lica ZDK i Studentskog centra u Zenici, štićenici koji su sinoć evakusiani zbog požara proveli su noć u toplom i na sigurnom.

Tragom nezapamćenog požara kontaktirali smo KEMALA Efendića, direktora Doma za stara lica Zenica, koji ističe da se u ovom trenutku, dok se ne završi uviđaj, ne zna kolika je šteta. 

-Mi ne znamo kolika je šteta. Taj dio tamo je blokiran. Tamo se ne može ući, policija čuva jer treba doći uviđajna ekipa koja će utvrditi uzrok požara. Mi pretpostavljamo šta je uzrok, ali neka struka kaže svoje. Zahvaljujem se, prije svega, našim radnicama koji su bili ažurni, Hitnoj pomoći Doma zdravlja Zenica, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica, policijskim službenicima MUP-a ZDK, Mirzi Husetiću, predsjedavajućem Gradskog vijeća Zenica, direktoru Dom za stara lica ZDK, rektoru Univerziteta u Zenici koji je omogućio da dio korisnika bude smješten u Studentskom domu, svim srodnicima koji su iskazali razumijevanje, ali i našim građanima, prvenstveno Crkvica koji su pritekli u pomoć i riskirali svoje živote. Hvala Bogu nikome ništa nije bilo, što je velika pobjeda – kazao je Efendić za “072info”. 

Kako saznaje “072info”, do požara je došlo kada je novi štićenik zapalio cigaretu koja je zapalila spužvu odnosno madrac od njegovog kreveta.

-To je novi korisnik, ima oko 70-ak godina. Njemu je jučer bila posjeta i donijeli su mu cigarete, a inače nije pušač. On je zapalio cigaretu, kako je došlo do toga da mu padne na spužvu i zapali se… – govori izvor za “072info”. 

Portal 072info posjetio je danas “Dom za stara lica Zenica” gdje traje uviđaj kojim će biti rasvijetljene sve okolnosti sinoćnjeg nezapamćenog požara. 

U posjeti “Domu za stara lica Zenica” danas su bili i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te premijerka ZDK Amra Mehmedić, koji su obećali pružiti svu neophodnu pomoć u sanaciji štete, ali i podvukli kako je najvažnije da nema stradalih.

-Najvažnije je da nema stradalih, ostalo ćemo sanirati. Od jutros me zovu načelnici i gradonačelnici drugih općina i gradova, nude pomoć. Hvala Bogu, Grad Zenica je stabilan i ne treba nam pomoć. Osigurati ćemo sve što je neophodno da saniramo štetu, a tu je premijerka pa vjerujem da će i oni pomoći – kazao je gradonačelnik Kasumović. 

U nastavku pogledajte video posjete gradonačelnika Zenice i stanje u kakvom se nalazi Dom za stara lica, te izjave gradonačelnika Kasumovića, premijerke Mehmedić i direktora KEMALA Efendića.