Portal 072info

Dramatične scene u Tetovu kod Zenice: Mještani spašavaju jedni druge

Kiša koja ne prestaje padati izazvala je probleme u nekoliko zeničkih naselja, a samo u Tetovu ugroženo je 40 objekata, gdje su zabilježene dramatične fotografije.

Naime, mještani koji su, kako kažu, prepušteni sami sebe, međusobno se evakuiraju.

Začepljen kolektor

Prema riječima Hanumice Imamović, mještanke Tetova, situacija je kritična.

⁃ Nosim ljudima odjeću, sami sebe spašavamo, nema nikog da nam pomogne… Sve, nažalost, podsjeća na majske poplave 2014. godine. Međutim, onda se neko borio za ljude, sada smo prepušteni sami sebi – kaže Imamović.

Podsjetimo, u Tetovu situaciju dodatno otežava začepljen glavni kolektor kompanije “Arcelor Mittal”.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, u svojstvu komandanta Civilne zaštite Grada Zenica, povodom novonastale situacije održao je danas vanredni sastanak Štaba civilne zaštite grada Zenica.

Tom prilikom donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava i klizišta na teritoriju grada Zenica.

– Svi ljudski, ali i materijalno-tehnički resursi stavljeni su u funkciju i tako će bez prestanka biti dok ne dođe do normalizacije stanja. Imamo više kritičnih lokaliteta, pričinjena je veća materijalna šteta na putnoj infrastrukturi i stambenim objektima i s obzirom na vremenske prilike koje su najavljene za naredni period, bili smo dužni maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju i staviti sve mašine u funkciju. Osim gradskih službi, i angažirani su i radnici i mehanizacija javnih preduzeća – rekao je Kasumović.

Služba civilne zaštite Zenice upozorava sva fizička i pravna lica koja žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Bosna, Kočeva, Babina, Pepelarska rijeka, Bistrička i Gračanička rijeka, da iz svojih stambenih i poslovnih objekata izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja u navedenim rijekama.

Gradonačelnik i Štab civilne zaštite Zenice pozivaju građane Zenice na saradnju i razumijevanje te da se po potrebi jave Službi civilne zaštite na telefon 032 447-731.

AVAZ

Podijelite članak
  • 446
    Shares

Počitajte još

400 đaka u Željeznom Polju pohađa školu koja je na klizištu

072info

Mještani Tetova strahuju da ne budu zaboravljeni

072info

Danas okupljanje radnika “ArcelorMittala”, Kasumović razriješio Nadzorni odbor RTV-a Zenica

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box