AUTOR: K.H.
DATUM: stu 5, 2021 @ 17:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Obilne kišne padavine su prouzrokovale brojne probleme i na području općine Konjic. 

NER FIT

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Konjicu su u toku dana imali mnogobrojne intervencije u svim dijelovima općine. Popljavljeni su brojni stambeni objekti, uništeni lokalni putevi, a dolazilo je i do prekida u elektro i vodosnabdjevanju u pojedinim selima. Zasjedao je i Štab civilne zaštite Konjic koji je sagledao situaciju na terenu, te su upućene ekipe na najkritičnija mjesta.

Nanosi kamenja i zemlje u dvorištu jedne kuće u selu HotovljeNanosi kamenja i zemlje u dvorištu jedne kuće u selu Hotovlje FOTO: S. DŽAJIĆ

Iako su bile upućene mašine, zbog uništenog puta, nisu se uspjeli probiti do mještana sela Hotovlje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Teška situacija je bila i na području Mjesne zajednice Čelebići, a posebno u selima Idbar i Ribići.

– Došlo je do potkopavanja glavnih puteva i do prekida u vodosnabdjevanju.

Pojedini mostovi su oštećeni, a bilo je i poplavljenih podruma u Ribićima, dok je u Idbru oštećeno i poplavljeno eko selo „Raj u raju“ – kazala je Emira Mešukić, predsjednica MZ Čelebići. Ništa bolja situacija u toku jučerašnjeg dana nije bila ni na području MZ Glavatičevo.

Viseći most GlavatičevoViseći most Glavatičevo FOTO: S. DŽAJIĆ

Osman Ćatić, načelnik općine Konjic i komandant Štaba civilne zaštite Konjic je u toku dana obilazio neka od najugroženijih mjesta, a posebno je zabrinjavajuće u selu Hotovlje, gdje je uputio i načelnik Ćatić sa pripadnicima Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo. uslijed obilnih kišnih padavina došlo i do aktiviranja klizišta.

Izet Imamović, mještanin ovog sela, kazao je da su morali napustiti kuće, a proteklu noć su proveli u lokalnoj džamiji.

– Situacija je teška, blokirani smo, i ne možemo nigdje. Bilo je strašno kada je krenula zemlja, bujica i stijene. Poplavljena mi je štala i podrumske prostorije, ne znam šta da radimo, jer nemamo gdje spavati – kazao je Imamović.

Kuća Džemile Ahmetović iz KralupaKuća Džemile Ahmetović iz Kralupa FOTO: S. DŽAJIĆ

Prema riječima Emina Hebibovića, predsjednika ove mjesne zajednice, poplavljene su desetine kuća i vikendica.

– Situacija je bila teška, jer je nekoliko stambenih objekata poplavljeno, a nekoliko porodica smo i evakuisali u toku prethodne noći. Uništen je u potpunosti i jedan ribnjak. Rijeka Neretva je odnijela i tri viseća mosta na ovom području, a lokalni putevi prema selima Ribari, Dužani i Grušča su neprohodni – kazao je Hebibović.

Klizište koje se aktiviralo u mjestu Kralupi prijeti kući Džemile Ahmetović.

– Put koji prolazi ispod kuće je odletio, tako da mi je kuća u opasnosti. Imam troje djece, i zabrinuta sam za njihovu sigurnost. Nemam nikoga svoga gdje bih se mogla skloniti, tako da me strah biti u kući – kazala je Ahmetović.

LIDER