Drastične kazne za nenošenje maske

Podijelite vijest

Vlasti entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ustrajavaju na nošenju maski i zaštitnih rukavica zbog korona virusa i kažnjavat će prekršitelje s 500 KM, unatoč preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se maske za lice ne nose.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je u utorak da maske štite nezaražene osobe i ustraje da ih se nosi na otvorenome prostoru.

“Maske ne štite nas nego one prekoputa i ako imamo evidenciju da veliki broj mladih boluje i nemaju simptoma, a kreću se, onda se moraju štititi”, rekao je Čerkez na konferenciji za novinare.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

“Naša procjena je u ovom trenutku da je dobro nositi maske, ali pravilno, preko nosa i svo vrijeme dok ne dođete kući”, dodao je.

Epidemiologinja Jelena Ravlija iz Mostara smatra da nošenje maske ima brojne dodatne prednosti.

“Maska ne može odmoći…Drži vas u pripravnosti, da ne trljate oči, lice, tako da je i to pozitivna stvar“, rekla je dr. Ravlija.

Dužnosnici WHO-a preporučili su ljudima da ne nose maske za lice, osim ako su zaraženi korona virusom ili ako njeguju bolesnu osobu.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

“Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja korona virusa”, rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan.

Hina


Podijelite vijest