Drastično poskupljenje namirnica u Njemačkoj

20211009210027 685268
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Osnovne prehrambene namirnice u Njemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

U Njemačkoj će u idućih nekoliko mjeseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prete” i do 25 posto višim cijenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cijena. Portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vijesti vezane za trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači tjestenine planiraju da povise cijene, prenosi Večernji list. Na primjer, tjestenina proizvođača Birkel, najvećeg njemačkog proizvođača sušene testenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cijene, a tjestenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

ČITAJ JOŠ:  Bolna ispovijest Nermina Švrake, daidže dječaka kojeg je usmrtila konstrukcija gola u Turbetu: Moje dijete više neće ići u tu školu, neko će odgovarati!

Razlog poskupljenja je cijena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u posljednjih 12 mjeseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spriječe povećanje cijena.

U intervju za njemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Severnoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari takođe daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.

ČITAJ JOŠ:  Njemačka vidi spas u Novavax vakcini protiv korone jer je nastala na tradicionalnoj tehnologiji

GODISNJICA
MARKETING