DRIVUŠA-BILJEŠEVO: Pušten u rad prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa

Podijelite vijest

Foto: Ilustracija

Danas je na dionici Drivuša-Bilješevo pušten u rad prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa /COKP/, najvažniji objekat na autocesti A1 koji služi za smještaj jedinica za održavanje, nadzor i upravljanje prometom na autocesti.

-Od sada će se saobraćaj voditi i kontrolisati centralizovano, sa jednog mjesta na cijeloj autocesti, izjavio je Ensad Karić, direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, istakavši da će to doprinijeti povećanju sigurnosti učesnika u saobraćaju na autocesti, a time i harmonizaciji prometnih tokova.

-Saradnja sa lokalnom zajednicom rezultirala je angažmanom 12 vatrogasaca iz Vatrogasne brigade Zenica koji će biti obučeni za protivpožarnu sigurnost u tunelima. U okviru Centra u Drivuši nalaze se i drugi objekti neophodni za upravljanje i održavanje autoceste, upravna zgrada za kontrolu bezbjednosti, radionice, benziska pumpa, praonica vozila, garaža za vatrogasna i teretna vozila, solana, parking i ostali prateći objekti.

Ensad Karić je naglasio da se u julu završava u pušta u promet tunel „1 mart“ i dionica Drivuša-Gorica, odnosno Zenica jug, čime će se modernom autocestom povezati Sarajevo i Zenica.

RTVZE.BA