Drljača: Neophodno je osigurati kvalitetnu psihološku uslugu

Na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojila je Prednacrt zakona o psihološkoj djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem da se ta djelatnost uredi na sistematičan način.

Direktan utjecaj na mentalno zdravlje

– Brojni su razlozi za reguliranje psihološke djelatnosti u FBiH. Najprije, tu je potreba da se osigura kvaliteta psiholoških usluga, zatim da se zaštiti javna politika socijalne zaštite, da se zaštite djeca, javno zdravlje i sigurnost korisnika usluga, odnosno osiguranje dostupnih, blagovremenih, sigurnih i kvalitetnih usluga psihologa svim kategorijama građana koji takve usluge trebaju. 

Rad psihologa i psihologija kao nauka imaju direktan utjecaj na mentalno zdravlje i kvalitet života ljudi, porodice i šire društvene zajednice, pogotovo u složenijim postratnim okolnostima i vremenima kroz koje prolazi Bosna i Hercegovina kao društvo – saopćio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Psihološka procjena, odnosno dijagnostika, temelj je psihološke djelatnosti na kojemu počiva utvrđivanje psihičkih, intelektualnih, kognitivnih, emocionalnih, psihomotoričkih, psihosocijalnih i drugih potencijala pojedinaca i grupa u svrhu objašnjavanja i predviđanja njihovog ponašanja, pronalaženja uzroka nedjelotvornosti ili poremećaja, te planiranja i provedbe psiholoških tretmana.

– S obzirom na to da ova djelatnost trenutno u Federaciji nije zakonski regulirana, u praksi se događa da dijagnostiku rade nestručne osobe, što može dovesti u opasnost osobe kojima je potreban stručni psihološki, psihijatrijski i psihoterapijski tretman – potencijalno suicidalne i psihotične osobe, osobe s poteškoćama u razvoju, osobe s profesionalnim oboljenjima i slično. 

To je, između ostalog, još jedan od bitnih razloga zašto je Ministarstvo pripremilo Prednacrt zakona o psihološkoj djelatnosti kojim će se ova oblast precizno zakonski urediti – rekao je Drljača.

Osim društvene potrebe da se ova oblast, vrlo bitna za mentalno zdravlje stanovništva, napokon zakonski reguliše, Ministarstvo se u izradi Prednacrta zakona vodilo i Zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 2. decembra 2020. godine, kojim je Vlada FBiH zadužena da zakon pripremi i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Proveden proces javnih konsultacija

Ministarstvo je tako sačinilo radnu verziju zakona, provelo proces javnih konsultacija, te pribavilo mišljenja nadležnih federalnih i kantonalnih institucija.

Ovim zakonom se utvrđuje pravo na samostalno obavljanje poslova u struci, pripravnički staž, stručni ispit i izdavanje licence, prava i obaveze psihologa i korisnika psiholoških usluga, način obavljanja psihološke djelatnosti, organiziranje komore psihologa, te nadzor nad obavljanjem psihološke djelatnosti kao djelatnosti od interesa za Federaciju, saopćeno je iz federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE