Drljević: Kod tri osobe s upalom pluća korona dokazana ponovljenim testiranjem

Podijelite vijest

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu po pitanju Covida-19 nepromijenjena je u odnosu na jučerašnji dan, kada je zaraženih na koronavirus bilo 38, od kojih je osam na kontrolnom testiranju bilo negativno te se smatra da su ozdravili – kazao je za Fenu načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednan Drljević.

Svi koji su otpušteni kao izliječeni, narednih 14 dana imaju obavezu da provedu u samoizolaciji u svojim domovima te se redovno javljati na tzv. Covid-telefon.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

Drljević napominje da je 13 pozitivnih osoba smješteno na tom bolničkom odjelu, dok ih je osam sa blažim simptomima smješteno u izolatoriju u depadansu KBZ-a.

-Još uvijek nemamo nikoga na respiratoru, a računamo da bismo u utorak mogli otpustiti još troje pacijenata iz izolatorija. Oni će biti testirani u ponedjeljak – najavljuje Drljević.

Kaže da bi među otpuštenim početkom naredne sedmice trebao biti i jedan doktor iz Breze, koji radi u Sarajevu, gdje je i testiran, ali je smješten u izolatoriju KBZ-a.

-Imali smo tri pacijenta kod kojih je na rentgenskom snimku ustanovljena upala pluća, ali su na prva testiranja bili negativni. Međutim, testirali smo ih ponovo i dokazali zarazu. Jučer smo imali jednog takvog pacijenta iz Zavidovića, a iz Zavidovića je bio i pacijent koji je bio u bolnici u Tešnju. Kod njega smo tek nakon trećeg testiranja ustanovili da je pozitivan na koronu – ističe Drljević.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

Dodaje da su postrožili kriterije za osobe kod kojih na rentgenskom snimku utvrde upalu pluća.

Dosad je u tom kantonu izvršeno 385 testiranja na koronavirus, a pod zdravstveniom nadzorom u samoizolaciji trenutno se nalazi 3.116 osoba.

Fena


Podijelite vijest