Drljević: Među umrlima od COVID-a je samo 4 posto pacijenata koji su primili obje doze vakcine

drljevic 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Epidemiološka situacija u BiH ali i u zemljama regije pogoršava se iz dana u dan. Uz kontinuirani rast broja novozaraženih, raste i broj osoba preminulih od posljedica COVID-19.

Mali procenat vakcinisanih glavni je uzrok sve komplikovanije epidemiološke situacije u BiH, mišljenje je struke, Povećan broj umrlih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini danima je dvocifren.

– Brojke dalje govore da značajan broj osoba nije vakcinisan, pogotovo ovih koji spadaju u rizične skupine, znači stariji preko 60 godina, osobe koje imaju hronične bolesti, znači neki udruženi komorbiditet i rekao bih da je to jedan od razloga koje vidimo sada kao daljni porast broja smrtnih slučajeva, kazao je dr. Sanjin Musa, šef epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

Dr. Ednan Drljević, šef infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo kaže kako je srednja generacija nevakcinisana, a od broja umrlih je možda samo 4 posto pacijenata koji su primili obje doze vakcine.

– Tako da, što se tiče smrtnosti, kada razmatramo, to je direktno proporcionalno sa brojem vakcinisanih, dodaje Drljević.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1.394 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je devet osoba. U 99 posto slučajeva riječ je o delta soju virusa.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

– Infekcija se širi daleko brže i intenzivnije nego proteklu jesen. Tada nam se situacija pogoršala u listopadu, ovdje već u prvoj polovici rujna vidimo nagli skok broja novozaraženih, kazala je Iva Pem Novosel, epidemiologinja hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

U Srbiji 7,602 novozaraženih, preminula 31 osoba. Epidemiološka slika se pogoršava i u Sloveniji, gdje su u posljednja 24 sata potvrđena još 1.143 slučaja zaraze koronavirusom i 6 preminulih. Vlada u Sloveniji pooštravanje mjera smatra opravdanim.

Osim nevakcinacije, neujednačen zdravstveni sistem, pa i neujednačene mjere kriznih štabova, koje su bile dobre, ali su se nedovoljno provodile, dovele su do velikog broja smrtnih ishoda. Sve ove brojke koštale su nas i novih mjera evropskih zemalja, pa je tako BiH sa zelene liste ponovo na crvenoj listi kod Austrije i Njemačke.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Detalje donosi Irma Hrnjičić.

GODISNJICA
MARKETING