Drljević: Ne znam po koji se put desilo da niko struku nije konsultovao

Podijelite vijest

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, komentarisao je danas u Maglaju ublažavanje mjera u Federaciji BiH.

“Ne znam po koji se put desilo da niko struku nije konsultovao. Nas epidemiologa i infektologa je premalo i oni bo morali da nas zaista koriste. Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konsultacije sa stručnjacima”, kazao je.

Drljević tvrdi da u ovom slučaju nije konsultiran ni Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, niti je konsultiran neko iz kantonalnih ministarstava.

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

“Znači struka nije uopće konsultirana, nego su ljudi koji su mašinski inženjeri ili nešto, donose te odluke. Druga stvar je da sve te odluke koje se donose, pogotovo tipa policijskog sata, moraju se uskladiti sa Republikom Srpskom. Mi smo jedno epidemiološko područje”, istakao je.

Smatra da se isto desilo sa karantinima.

“Gdje su u Federaciji bili u karantinima 28 dana, a u Republici Srpskoj 15 dana. To je nedopustivo. Te mjere moraju biti usklađene i kad se donose, a kad se mjere olabljuju, onda se mora konsultovati struka. Imamo indekse po kojima treba to da mjerimo, kolikom se brzinom šire ti virusi. Ako je on ispod jedan, onda se te mjere olabave, ali ja te indekse nisam nigdje vidio, a ako se približi jedan, ponovo se uvode te mjere”, pojasnio je i istakao:

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

“Kod nas se ne radi tako i krajnje je vrijeme da se s tim prestane.”

N1


Podijelite vijest