Drljević: Pacijent na respiratoru ima niz hroničnih bolesti

Podijelite vijest

Prema onome što sam učio, ova bolest ne spada u karantinske i mislim da odluka o smještaju osoba u karantine nije zakonski utemeljena – poručio je doktor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, o koronavirusu.

Ističe da ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije proglasila koronu karantinskom bolešću.

– Postoje bolji načini, poput testiranja i izolacije. Ako možemo teoretski stavljati ljude u izolaciju, zašto biste ljude koji imaju pet posto šansi da budu pozitivni stavljali u karantinski smještaj.

Međutim, moramo slušati naredbe koje dolaze iz federalnog ministarstva. Ostaju gluhi na naše zahtjeve i mislim da u budućnosti može doći u pitanje sve što smo radili – kaže Drljević.

Ističe da pružaju punu uslugu svima oboljelim od korone i za razliku od drugih kantona, naglašava, ne prezaju od njih, naprotiv.

Odgovarajući na upit “Avaza” o jednom pacijentu koji je na respiratoru, Drljević kaže da se ne radi o starijem pacijentu.

– Međutim, to je pacijent koji ima bezbroj komorbiditeta, hroničnih, kao i historiju bolesti. S obzirom na to da na sve to ima i infekciju, mi smo trenutnim stanjem zadovoljni. Ali, teško je prognozirati i može se očekivati svašta. Međutim, dobio je adekvatnu terapiju – zaključuje Drljević.

Avaz


Podijelite vijest