Portal 072info

Drogu u zatvor unose u cipelama, bananama, piti, kolačima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mostar je vjerojatno jedan od rijetkih gradova u kojima se zatvor nalazi u užem gradskom središtu. I dok se čeka nastavak izgradnje novog zatvora u južnom dijelu grada, institucija nastavlja funkcionirati na istoj lokaciji, a to donosi brojne probleme zatvorskim stražarima.

Naime, skoro svakodnevno preko zatvorskih zidina pojedinci zatvorenicima ubaciju paketiće droge, osobito tokom noći. ”Postavili smo dodatne kamere, pojačali kontrole i ophodnje, ali i druga strana je uporna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nekada ubacuju vrećice sa šećerom, stražari krenu u provjeru misleći da je u pitanju droga, a onda drogu ubacuju na drugoj lokaciji. Znaju biti inovativni u svojim metodama, ali mi smo tu kako bismo sve to pokušali osujetiti. Ovih problema sigurno neće biti kada zatvor bude lociran u južnom dijelu grada. S obzirom na to da smo sada u centru, skoro je normalno da imamo ovakve probleme”, rekao je za Večernji list direktor mostarskog zatvora Boris Džeba.

Droga u hrani, cipelama…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje kako i na brojne druge načine pojedinci pokušavaju unijeti narkotike u ovu zatvorsku ustanovu. ”Donose je u bananama, kolačima, svim tjelesnim otvorima, cipelama… Jednostavno, gdje god može stati neki paketić i gdje su mjesta na koja normalan čovjek ne bi posumnjao. Naši stražari su već iskusni toliko da ih malo toga može iznenaditi. Pretrage su temeljite i pokušavamo na sve načine otkriti i spriječiti u naumu one koji zatvorenicima žele prebaciti drogu”, ističe direktor mostarskog zatvora, piše Večernji list.
Dodaje kako se uglavnom radi o heroinu i drogama kojima je cijena niža te kako unošenje droge u zatvor donosi velike probleme i povećava mogućnost od sukoba i nereda unutar zatvorskih zidina.

I nije samo droga ono što pojedinci žele dopremiti do zatvorenika. Osim nje se najčešće otkrivaju mobiteli i hladna oružja. Pitanje mobitela

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Pojedinci očito žele nekim procesima upravljati iz zatvora i zato traže da im se dopreme mobiteli. Često radimo pretrese i naravno otkrijemo i ovakve predmete. Zatvorenik za to snosi kaznu, a mi želimo u konačnici otkriti kako je predmet unesen u zatvor i gdje je napravljen propust ”, objašnjavaju sugovornici Večernjeg.

Sa sličnim problemima se susreću i u drugim zatvorima u državi. Prema novim pravilnicima u KPZ-u u Sarajevu, osoba koja donese paket zatvoreniku mora prisustvovati njegovu pregledu, tako da, po automatizmu, ako se nedopuštene stvari nađu u paketu, odgovornost pada upravo na dostavljača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prva “kontrola” kroz koju mora proći svaki paket je suvremeni skener u kojem se, kako kažu u KPZ-u, pronađe veliki broj “zabranjenih” stvari. Također, nabavljene su posebne, vrlo osjetljive dubinske kamere koje se koriste za detaljno, dubinsko snimanje kako kontrolorima na ulazu ama baš ništa ne bi promaklo. Sve kontroliraju i posebno obučeni zatvorski psi među kojima je Aks, njemački ovčar star tri godine.

Droga se u zatvor pokušava prokrijumčariti u svemu i svačemu, u odjeći, obući, higijenskom priboru, ali i u hrani. Tako su kontrolori našli drogu u potplatu gumene papuče pa u piti, mlijeku, sokovima… Čak je nose i advokati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME