DRUGA GIMNAZIJA ZENICA: Zašto upisati ovu uzornu odgojno-obrazovnu instituciju?

DRUGA GIMNAZIJA ZENICA: Zašto upisati ovu uzornu odgojno-obrazovnu instituciju?

600984_468495809893831_1973361010_n600984_468495809893831_1973961010_n

Portal 072info odlučio je u saradnji sa uvijek raspoloženom i susretljivom direktoricom Druge gimnazije, Dianom Bečić, svim našim čitateljima predstaviti Drugu gimnaziju i tako ponuditi realnu sliku o školi. Informacije koje ćete imati priliku pročitati odnose se na to kojoj vrsti srednje škole Druga gimnazija pripada, koje su osnovne karakteristike škole, kakve učenike ova škola želi ali i kako je moguće upisati ovu školu. Također, u ovom edukativnom tekstu moći ćete pročitati kako se provodi reforma gimnazije i šta ova škola želi biti u budućnosti, a pored navedenog u tekstu koji slijedi pronaći ćete i odgovor zašto baš treba da upišete Drugu gimnaziju.

Druga gimnazija je nastala u ratnom periodu 1994. godine pod nazivom "Učiteljska škola", a zbog potreba nakon rata naziv biva promijenjen u Pedagoška gimnazija i to 1998. godine. Reformom srednjeg općeg obrazovanja od 2004. godine ova škola se transformiše u gimnaziju, tako da sada nosi naziv "Druga gimnazija". Može se kazati da ova škola u samim temeljima ima svoje bitno pedagoško opredjeljenje, a kroz svoj rad nastoji biti usmjerena prema učenicima i potrebama društva. Posljednjom reformom ova škola dobila je odgovarajuću ulogu i poziciju u gradu Zenici. Druga gimnazija ulaže ogromne napore u saradnji sa Ministarstvom, Pedagoškim zavodom i Vladom ZDK kako bi se stvorili što bolji uslovi za učenike, a rukovodstvo škole također nastoji da obezbijedi što veći broj knjiga kako bi imali i odgovarajuću funkcionalnu biblioteku.

Profesori i rukovodstvo škole su okrenuti prema savremenim načinima obrazovanja i odgoja i žele da vide sretne i zadovoljne učenike i profesore u zajedničkom radu. Svi oblici nastavnih i vannastavnih aktivnosti zastupljeni su u skladu sa Nastavnim planom i progradom, a stručni organi škole također su organizovani i svojim radom nastoje obezbijediti što bolje uslove za rad učenika. Upravo Druga gimnazija ima najistaknutije sportiste, glumce, muzičare ali i aktiviste u omladinskim organizacijama, a veoma značajan broj volontera u humanitarnim organizacijama regrutirao se upravo iz ove škole.

Gimnazija je škola savremenog opće-obrazovnog karaktera koja učenike priprema za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama, to jeste fakultetima i akademijama. U gimnaziji se obrazuju redovni učenici po opće-obrazovnom programu sa izbornim područjima. Prva dva razreda su ista za sve učenike po broju časova i nastavnih predmeta, dok se u trećem i četvrtom razredu učenici obrazuju za izborno područje koje izaberu. Postoje slijedeća izborna područja: jezičko, društveno, prirodno, matematičko-informatičko, pedagoško, administrativno i sportsko. Druga gimnazija se opredijelila za pojedina izborna područja u skladu sa interesima učenika, prostornim i kadrovskim mogućnostima. Tako ova škola ima četiri izborna područja i to jezičko, društveno, prirodno i pedagoško koje se posebno ističe.

Druga gimnazija želi učenike koji su prije svega spremni i željni da se obrazuju i odgajaju uz zajedničku saradnju sa profesorima, a svjesni su da postoje mnogobrojni problemi na tom put ali uz dovoljno želje i htijenja učenika isti se mogu prevazići. U ovu školu mogu se upisati učenici koji su sa uspjehom završili redovnu osnovnu školu, a isti se vrši na osnovu uspjeha učenika u završnim razredima osnovne škole i uspjeha iz karakterističnih predmeta u VIII i IX razredu (Bosanski jezik i književnost, Matematika i strani jezik) te posebnog bodovanja rezultata sa takmičenja. 

U budućnosti Druga gimnazija želi postati uzorna odgojno-obrazovna institucija koja će biti aktivan učesnik svih javnih društvenih, naučnih i kulturnih zbivanja, a posebno ističu želju da škola postane institucija koja ima vrijednost u očima mladih. Vrata ove škole otvorena su za sve pametne, čestite, vrijedne i iskrene učenike koji će svojim radom doprinjeti postizanju zajedničkih ciljeva.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica