Screenshot 2 102
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:00
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
NER FIT

Protesti na Kosovu, koji su organizovani zbog odluke o zamjeni registarskih tablica i raspoređivanja specijalnih snaga na granične prijelaze, ulaze u drugu sedmicu, a na terenu nema nagovještaja skorog rješenja.

FIXGEHALT

Nakon raspoređivanja specijalnih snaga na granične prijelaze Jarinje i Brnjak, Srbi s Kosova su protestom pokazali svoje nezadovoljstvo. Sedam dana kasnije – ne povlače se ni pripadnici specijalne jedinice kosovske policije, niti Srbi.

Oni također zahtijevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije. Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće-Zubin Potok.

U posljednja tri dana viđeni su naleti borbenih helikoptera te aviona “orao” i “mig 29” snaga sigurnosti Srbije, a prostor je nadlijetao i helikopter Kfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog zrakoplovstva i helikoptera Kfora odvijali su se u vrijeme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli dio vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prijelazu Jarinje.

Specijalne jedinice policije – Rosu raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prijelazima s centralnom Srbijom.

LIDER