Portal 072info

Druga strana Svjetskog prvenstva u fudbalu: Katar krši radnička prava

Prava radnika, koji grade infrastrukturu za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, i dalje se krše – tvrdi organizacija za ljudska prava Amnesty International, piše BBC.

U posljednjem izvještaju ove organizacije je navedeno da nekoliko hiljada radnika nije adekvatno plaćeno.

Istaknuto je da je osnovana komisija za zaštitu radničkih prava.

Amnesty International je pozvao katarsku vlast da “okonča sramnu stvarnost eksploatacije radnika”.

“Uprkos velikim obećanjima da će se desiti velike promjene uoči Svjetskog fudbalskog prvenstva, Katar ostaje područje bezobzirnog iskorištavanja radnika”, kazao je zamjenik direktora Amnesty Internationala za globalna pitanja Stephen Cockburn.

Kako je kazao, radnici migriraju u Katar nadajući se boljem životu za sebe i svoje porodice dodavši:

“Umjesto toga, mnogi se vraćaju kući bez novca nakon što su mjesecima morali trošiti svoje plate, a pri tome nije postojao sistem koji će ih zaštititi.”

Predstavljen logo SP u Kataru - undefined
Foto: AA: Logo Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru 2022.

Izvještaj nazvan Posao koji nije plaćen: Borba radnika u Kataru za pravdu, sadrži podatak da se “nekoliko stotina” izvođača radova bilo prisiljeno “vratiti se kući bez novca” nakon što su ih prestali plaćati.

Amnesty International je bio fokusiran na kompanije koje nisu bile direktno povezane sa radovima za Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Katarska vlast je usvojila nove zakone o radu u cilju poboljšanja položaja radnika, nakon što je 2017. godine ova zemlja potpisala sporazum s Međunarodnom organizacijom rada Ujedinjenih nacija.

Te promjene podrazumijevaju ukidanje pravila da radnici moraju tražiti dozvolu vlasnika kompanije da promijeni posao ili napusti zemlju.

Novim zakonima je određena minimalna plata, kreiran fond za osiguranje radnika, te formirani odbori za rješavanje sporova.

U izvještaju Amnesty Internationala je naglašeno da je nekoliko stotina radnika migranata bilo prisiljeno da se vrati kući, bez da su bili plaćeni.

BBC se obratio katarskoj vlasti za komentar o sličnom izvještaju iz februara ove godine. Nadležni u Kataru su poručili da “pozdravljaju” kontinuirano interesovanje Amnesty Internationala, te da su kaznili ili zabranili djelovanje 11.994 kompanije u 2018. godini zbog kršenja zakona o radu.

Podijelite članak
  • 7
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box