Drugi dan zaredom imaju više od 4.000 mrtvih, nemaju više mjesta u mrtvačnicama

indija 2

Broj dnevnih smrtnih slučajeva od covida-19 u Indiji porastao je na više od 4.000 drugi dan zaredom u nedjelju.

Indijsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u nedjelju o 4.092 smrtna slučaja u protekla 24 sata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva 242.362.

Novi slučajevi zaraze porasli su za 403.738 pa je ukupan broj od početka pandemije 22.3 miliona zaraženih.

Indiju je teško pogodio drugi val covida-19, a slučajevi zaraze kao i smrtni slučajevi dosežu rekordne razine svaki drugi dan.

Uz akutni nedostatak kisika i kreveta u mnogim bolnicama, kao i mjesta u mrtvačnicama i krematorijima, stručnjaci su rekli da bi stvarni broj slučajeva zaraze koronavirusom i smrtnih slučajeva mogao biti daleko veći.

Mnoge indijske države uvele su stroge mjere zatvaranja tokom posljednjih mjesec dana kako bi zaustavile nagli porast zaraze koronavirusom, dok su druge najavile ograničenja javnog kretanja i zatvorile kina, restorane i trgovačke centre.

Ipak, pojačava se pritisak na premijera Narendru Modija da najavi mjere zatvaranja u cijeloj zemlji, kakve su bile tijekom prvog vala prošle godine.

Indija je u subotu izvijestila o svom najvišem broju smrtnih slučajeva od covida-19 – 4.187.

Iz Instituta za zdravstvene podatke izvijestili su da će Indija do augusta zabilježiti milion smrtnih slučajeva od covida-19.

Podrška stiže iz cijelog svijeta u obliku spremnika s kisikom, respiratora i druge medicinske opreme za preopterećene bolnice.