Portal 072info

Drugo poskupljenje u ovog godini: Ovo su nove cijene cigareta

Oko 20 vrsta cigareta iz Fabrike duhana Rovinj od 01. aprila skuplje je za 10 do 20 feninga po kutiji.

Naime, Upravi za indirektno oporezivaje ova fabrika je dostavila zahtjev za povećanje cijena krajem prošlog mjeseca.

Inače , u bilo kom godišnjem periodu proizvođači i distributeri cigareta i duhana mogu povećati cijenu duhanskih prerađevina, s tim što u novoj cijeni moraju biti ugrađeni svi porezi, kao što su važeća akciza za ovu godinu i PDV.

Cigarete na koje je obračunata i plaćena razlika akciza prodaju se po novim cijenama sve do isteka zaliha, bez obzira što je na njima stara akcizna markica.

Podsjetimo, od početka 2015. godine na snazi su nove cijene cigareta u BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra 2014. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio UO UIO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu je definisano da će se od 1. januara 2015. godine na cigarete plaćati sljedeće akcize: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od dvije KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

bh-index.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box