Portal 072info

Društvo novinara BiH osuđuje pritiske na radnike RTV Zenica

Kasumović i urednik Gluhić
Kasumović i urednik Gluhić

Predstavnici Sindikata radnika JP RTV Zenica obratili su se Društvu novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) pismom u kojem su naveli da su izloženi pritiscima, cenzuri i drugim oblicima direktnog miješanja u rad novinara, uključujući i svakodnevno filtriranje sadržaja informativnog programa u skladu sa interesima političke opcije na čijem čelu je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, saopćeno je iz Društva novinara.

 DNBiH osuđuje takvo tretiranje zaposlenika RTV Zenica od menadžmenta te kuće i miješanja u rad novinara od strane Gradske uprave. Istaknuto je da treba sačuvati dignitet novinarske struke, te obezbjediti uslove za bezbjedan i profesionalan rad. 

Iz Sindikata objašnjavaju kako je Kasumović u programu uživo na Televiziji Zenica 20. marta 2019., “nepodobne novinare” označio “starim kadrovima koji su navikli da ih iz centrale SDA nazovu i kažu: to objavljujte!”. 

Stari kadar su, kažu iz Sindikata te medijske kuće, “novinari koji u tom mediju rade 20 godina i više, osim nekoliko novinara – pripravnika i tehničkog osoblja koje je u tzv. A produkcijskom timu direktora RTVZenica Nandina Škrbića”. 

Također, tvrde da su brojni i primjeri nepolitičkih pritisaka od strane Uprave RTV Zenica prema radnicima: mobing na koji se oglušuju, postavljanje nadzornih kamera, stranačko zapošljavanje bez konkursa, imenovanja podobnih urednika i producenata bez stručne spreme i ugovora o toj poziciji, zastrašivanje prema novinarima koji se pobune, nametanje novog Pravilnika o radu i Sistematizacije koji se po mnogim stavkama u suprotnosti sa Zakonom o radu Federacije BiH. 

Dodatni pritisak predstavlja činjenica da za devetero radnika koji su tužili firmu za razliku u plaćama, firma još uvijek nije isplatila februarsku plaću, za razliku od njihovih kolega koji nisu podnijeli tužbu, navode iz Sindikata, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Podijelite članak
  • 25
    Shares

Počitajte još

U Zenici pronađena droga, jedna osoba uhapšena

072info

ZENICA| Hajriz Doglod: Oslobođen sam optužbi!

072info

Djevojčica Amna Hamzić iz Zenice ponovo treba našu pomoć, za pretrage potrebno 4.550 eura

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box