Društvo novinara BiH osuđuje pritiske na radnike RTV Zenica

Predstavnici Sindikata radnika JP RTV Zenica obratili su se Društvu novinara Bosne i Hercegovine (DNBiH) pismom u kojem su naveli da su izloženi pritiscima, cenzuri i drugim oblicima direktnog miješanja u rad novinara, uključujući i svakodnevno filtriranje sadržaja informativnog programa u skladu sa interesima političke opcije na čijem čelu je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, saopćeno je iz Društva novinara.

 DNBiH osuđuje takvo tretiranje zaposlenika RTV Zenica od menadžmenta te kuće i miješanja u rad novinara od strane Gradske uprave. Istaknuto je da treba sačuvati dignitet novinarske struke, te obezbjediti uslove za bezbjedan i profesionalan rad. 

Iz Sindikata objašnjavaju kako je Kasumović u programu uživo na Televiziji Zenica 20. marta 2019., “nepodobne novinare” označio “starim kadrovima koji su navikli da ih iz centrale SDA nazovu i kažu: to objavljujte!”. 

Stari kadar su, kažu iz Sindikata te medijske kuće, “novinari koji u tom mediju rade 20 godina i više, osim nekoliko novinara – pripravnika i tehničkog osoblja koje je u tzv. A produkcijskom timu direktora RTVZenica Nandina Škrbića”. 

Također, tvrde da su brojni i primjeri nepolitičkih pritisaka od strane Uprave RTV Zenica prema radnicima: mobing na koji se oglušuju, postavljanje nadzornih kamera, stranačko zapošljavanje bez konkursa, imenovanja podobnih urednika i producenata bez stručne spreme i ugovora o toj poziciji, zastrašivanje prema novinarima koji se pobune, nametanje novog Pravilnika o radu i Sistematizacije koji se po mnogim stavkama u suprotnosti sa Zakonom o radu Federacije BiH. 

Dodatni pritisak predstavlja činjenica da za devetero radnika koji su tužili firmu za razliku u plaćama, firma još uvijek nije isplatila februarsku plaću, za razliku od njihovih kolega koji nisu podnijeli tužbu, navode iz Sindikata, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE