Društvo pedagoga fizičke kulture Zenica (FOTO)

Društvo pedagoga fizičke kulture Zenica (FOTO)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zasigurno ste upoznati sa novitetom u našem gradu koji je izuzetno koristan prije svega za roditelje zbog njihove djece i onih kojima su igra, razonoda i sport najpotrebniji.

Tim povodom Portal 072info posjetio je treninge Sportske škole Zenica, Društvo pedagoga fizičke kulture u Zenici, i proveo dva treninga sa trenerima ove škole, kao i sa djecom koja treniraju u ovoj školi.

Obavili smo razgovor sa menadžerom ovog kluba, Alenom Košpom, koji nam je iznio nekoliko bitnih stavki vezanih za ovaj klub te istakao: „ Društvo pedagoga fizičke kulture Zenica, postoji već dugi niz godina. U ovom klubu ja nisam profesor nego menadžer od postojanja. Već  dvije godine postoji sportska škola koja je i samim tim sačinjavala dio ovih pedagoga.

Kao što sam i rekao ova škola je dvije godine tu u našem gradu, a sve u cilju da djecu od 4 do 10 godina sklonimo s ulice i tako da se počnu pravit nekim sportom. Mi smo univerzalna škola, gdje djeca prolaze kroz sve sportove i pokazuju se u onim najboljim. Nudimo im treniranje i podučavanje u  atletici, biciklizmu, rolanju, fudbalu, tenisu i mnogim drugim sportovima. Obzirom gdježive, kako oni, tako i sami roditelji, nemaju baš puno uslova za dobro i kvalitetno treniranje, iako se u školama podučavaju tjelesnim i zdravstvenim odgojem , ipak učiteljice nisu spremna za takav način učenja i rada i podučavanja djece za neke sportove. Time smo mi tu, da djecu koja žele da poprave svoje retoričko i fizičko kretanje, uspiju uz nas“, istakao je Košpo.

Ono što je bitno istakao jeste vezano za samo zdravlje djece: „Ono što je važno, a to je da je 90% djece radilo analizu tijela, i da su većina testova pokazala isrivljena leđa i stopala, što se u mlađem naraštaju ne smije dešavati,  jer nam je to cilj i to prvenstveni, da je naše dijete zdravo i da su roditelji zadovoljni. Od prvog dana djeca koja su bila tu i dan danas su s nama, a nama je cilj da djeca poslije 10 godine pređu u neki klub i tako nastave sa treniranjem onoga što vole“.

Na pitanje, da li postoje već neki uspjesi koja su djeca ostvarili, naš sagovornik je rekao: „Obzirom da postojimo 2 godine, sada nam se „osipa“ i odlazi ta starija grupa. Izbor sporta treba da odabere dijete, a ne da ide od strane roditelja. Cilj nam je da dijete usmjerimo gdje ono želi“, poručuje menadžer Košpo.

„Ova škola broji oko stotinjak članova. Obzirom da smo izašli iz dvorana, jer su roditelj skeptični kada se mijenjaju mjesta, ali mi se prilagođavamo uslovima i tako roditelje upozoravamo i upoznajemo sa novim ambijentom“.

Menadžer ove škole također je istakao i planove za ovu sezonu, a tiču se naraštaja u školi sporta i ističe: „Ono što nudimo ovdje djecu, što se tiče obuke za ovu sezonu jeste vožnja bicikla, rola, a naravno, obzirom da je ljeto na pomolu, radit ćemo i časove plivanja i vodenih sportova na bazenima u Crkvicama, gdje djecu podučavamo kako plivanju, tako i ostalim vodenim atraktivnostima.

Ono što je novitet za ovu sezonu jeste da od 30.06. do 14. 07 boravimo na moru,  gdje pravimo kamp zajedno saa Košarkaškim klubom „Nets“, ali i to da ove godine idemo na izvođački kamp Boračko jezero gdje će djeca boraviti oko 5 dana s našim aktivnostima i našim profesorima, a ovu ideju smo dobili izviđača, te smo istu usvojili“.

Svaki klub uistinu iziskuje veliku podršku, pa tako i ova škola sporta. Naš sagovornik ističe da podrške nema, i kada ju je bilo, bila je zaista u malim i skromnim količinama. „Što se tiče podrške,  podršku nemamo ni od koga, i kada smo je imali, ona je bila poklonjena od strane roditelja. Firma „Tresure“, nam je nekoliko puta izašla u susret i pomogla, i kada god smo im se obratili, pomogli su nam, iako nas je stid, pored svega, oni su nam izlazili u susret, kao i pored roditelja, koji su najbolja podrška bili u svemu. Ono što imamo kao privilegiju i kao dobru stvar u klubu jeste da u jednoj porodici samo prvo dijete plaća članarinu, a za drugo, treće i više djece članarina je besplatna“, dodao je Košpo.

„Svi oni koji su zainteresovani, informacije mogu dobiti na Facebook stranici Sportska škola Zenica, a isto tako sve informacije mogu dobiti i na kontakt telefon 062 477 608“, pozvao je gospodin Alen svu djecu i naraštaje do 10 godina.

„Ono što je važno istaknuti jeste da u ovom klubu treniraju i djeca sa nekim bolestima, autizam, šećer i slično, gdje naravno i s njima normalno treniramo. Poručio bih svima da ako imaju želju da pomognu svom djetetu da odrasta zdravo, da ga dovedu u ovu školu i zaista se neće pokajati“, za kraj našeg razgovora“ poručio je menadžer Sportske škole Alen Košpo.

Ovo je zasigurno izuzetno dobra i jaka sportska škola, koja jednom djetetu pruža prije svega dobro zdravlje, što je i krajnji cilj ove aktivnosti, ali i mnogo druženja, upoznavanja novih ljudi, učenja, aktivnosti koje će im trebati u razvoju i krajnji rezultat, dobro i kvalitetno snalaženje u svijetu. Zato, roditelji, ne odustajte i pružite svom djetetu kvalitetan razvoj u godinama kada mu je najpotrebnije, a ova sportska škola, to zaista i pruža.

Sklonimo djecu s ulice! Potrebni su nam mladi sportaši u našoj zemlji. Pokažimo koliko smo jaki!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica