Društvo u Srbiji mora da shvati da izvršioci zločina nisu heroji, nego nacionalna sramota

Društvo u Srbiji mora da shvati da izvršioci zločina nisu heroji, nego nacionalna sramota

Beogradski B92 javlja kako se danas niko od vodećih srpskih dužnosnika i političara nije oglasio povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici iako je prošle godine na taj dan, podsjeća B92, Skupština Srbije tokom prijepodneva izdala saopćenje u kojemu je “izrazila duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i suosjećanje s njihovim obiteljima povodom godišnjice stradanja u Srebrenici”.

U Potočarima je danas sahranjeno još 175 identificiranih srebreničkih žrtava, “koje su snage Vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom Ratka Mladića ubile tokom ofenzive na zaštićenu zonu Srebrenica u julu 1995.”, piše B92.

Saopćenjem se jedino oglasio lider Liberalno demokratske partije. Vođa ove stranke i žestoki kritičar vladajuće garniture, Čedomir Jovanović kaže kako društvu u Srbiji još uvijek nije omogućeno da u potpunosti razumije razmjere zločina u Srebrenici, jer “i dalje živi u politici osporavanja i umanjivanja broja žrtava i razmjera genocida”.

– Devetnaest godina nakon tog strašnog događaja, našem društvu još nije omogućeno da potpuno razume i shvati razmere tog masovnog zločina, najmučnijeg epiloga politike koja je do njega dovela. O genocidu u Srebrenici su svoj sud doneli i Međunarodni sud pravde, Haški tribunal, Evropski parlament, porodice žrtava, susedi, a Srbija je to učinila samo delimično, usvajanjem nedovršene i nedorečene skupštinske Deklaracije o Srebrenici. Društvu se, kroz konačno demontiranje politike zločina i iskrenu osudu, mora pružiti prilika da shvati da izvršioci zločina nisu ničiji heroji, već nacionalna sramota. Proglašavanje 11. jula Danom sećanja na srebreničke žrtve bio bi ljudski i civilizacijski dokaz transformacije zemlje, merilo prihvatanja onog što su narodi Evrope već učinili kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta – poručio je Jovanović.

– Devetnaest godina od genocida u Srebrenici, obavezni smo da kroz iskren odnos jedni prema drugima pomognemo u prevazilaženju uzroka koji su doveli do rata u Bosni i Hercegovini. Danas je neophodno više nego ikada raditi na prevazilaženju razlika između entiteta i naroda u BiH kako bi se stvorili uslovi za normalan život svih naroda Bosne i Hercegovine, a država postala moderna evropska zajednica više naroda. Liberalno demokratska partija je uvek, kroz sve ono što je radila, insistirala na stvaranju uslova da se tako nešto i dogodi.

Izvođenje pred sud optuženih za ovaj zločin ne može samo po sebi biti dovoljna satisfakcija za žrtve i zbog toga nas svaki 11. jul obavezuje. Politike čiji su protagonisti završili u Hagu moraju biti definitivno poražene, a za zemlju stvorena šansa da se razvija tako što će drugačijim odnosom prema tom zločinu sebe osloboditi tereta odgovornosti za počinjene zločine, uključujući i genocid u Srebrenici – rekao je Jovanović.

DEPO PORTAL

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE