Država platila liječenje JMBG bebe od koje je sve počelo

preminula-berina-hamidovic-jos-jedna-beba-bez-jmbg-a-slika-1074207

Sve troškove liječenja četvoromjesečne Belmine Ibrišević, kojoj je u Njemačkoj presađena koštana srž, pokrila je država – izjavila je jedna od šefica zdravstvenog Zavoda BIH nakon što su ponovo započete humanitarne akcije za pomoć Belmini.

Troškove liječenja malene Belmine Ibrišević, kojoj je dijagnostifikovano teško imunološko oboljenje i kojoj je zbog toga presađena koštana srži u klinici u njemačkom Tibingenu, pokrio je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja – izjavila je šefica jedne od službi tog zavoda Suada Kovačević. Ona je reagovala nakon što su u Njemačkoj započele akcije prikupljanja pomoći za oboljelo dijete.

– Pored pokrivanja svih troškova, zavod plaća i avionski prevoz. Mi nemamo ništa protiv humanitarnih akcija, ali da se sakuplja i da se otvaraju računi na ime liječenja ili svih tih popratnih troškova u inostranstvu koje pokriva država, to je pogrešna prezentacija. Začuđena sam akcijama za navodnu pomoć, poput one koju u Njemačkoj sprovodi udruženje “Light for Tomorrow” s Tehvidom Teom Rekić na čelu – rekla je Kovačevićeva.

– Zavod je za neke pacijente iz BiH, koji su na klinici u Tibingenu bili radi transplantacije koštane srži, plaćao troškove i više od 500.000 evra, a ova ustanova snosi i troškove boravka majke u bolnici – izjavila je Kovačevićeva.

Podsjetimo, malena Belmina Ibrišević izazvala je pravu revoluciju i ujedinila građane BIH. Ona, poput i ostale djece koja su rođena nakon 12. februara 2013, za državu, odnosno njenu administraciju nisu postojala. Nakon protesta Belmina je dobila JMBG, samim tim i pasoš i otputovala je na liječenje u Njemačku.

Izvor: DnevniAvaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE