Portal 072info

Država stranaka: U BiH aktivne 132, iz registra izbrisana 161 partija

Prema evidenciji koju vodi Služba za reviziju finansiranja političkih partija Centralne izborne komisije BiH, u Bosni i Hercegovini postoji 132 aktivne političke partije, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Istovremeno, prema službenim evidencijama Centralne izborne komisije BiH, nadležni sudovi su u periodu od 2009. godine do juna 2015. godine, a na njen zahtjev, iz registra su izbrisali ukupno 151 političku stranku.

U istom periodu, nadležni sudovi su, na zahtjev političkih stranaka, iz registra izbrisali još 10 političkih stranaka, od ukupno njih 11, koje ih je samih podnijelo zahtjev za brisanje iz sudskog registra.

Provodeći odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je utvrdila da veći broj političkih stranka, upisanih u registar kod nadležnim registracionih sudova njih 10 u Federaciji BiH, pet u Republici Srpskoj i sudu u Brčko distriktu BiH, duži period ne izvršava obaveze propisane navedenim zakonima, te da postoji osnovana sumnja da te političke stranke ne obavljaju svoju djelatnost.

“Odredbama članova Zakona o političkim organizacijama propisano je da politička organizacija prestaje sa radom ako ne obavlja djelatnosti utvrđene statutom u periodu dužem od jedne godine. Pomenutim entitetskim zakonima je propisano da okolnosti iz člana 24. stav 1. utvrđuje sud i nakon toga političku organizaciju briše iz registra. U skladu sa odredbama Zakona o političkim organizacijama u Brčko distriktu BiH, zahtjev za brisanje političke organizacije, zbog razloga iz člana 23. stav 1. tačka 3. podnosi javni tužilac”, pojašnjavaju u CIK-u BiH.

Stoga, Centralna izborna komisija smatra da su za političke stranke koje ne dostavljaju finansijske izvještaje propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka i ne prijavljuju se za učešće na izborima za organe vlasti, odnosno ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uslovi za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti.

“Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u periodu od jula 2009. godine do januara 2015. godine nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovinu uputila prijedloge za brisanje 158 političkih stranaka zbog sumnje da ne obavljaju svoju djelatnost i da duži period ne izvršavaju svoje obaveze”, pojašnjeno je za Anadolu Agency (AA).

Naime, 2009. godine podnesen je zahtjev za brisanje 136 političkih stranaka, 2011. godine za četiri političke stranaka, 2012. godine za pet političkih stranaka i 2015. godine za 13 političkih stranaka.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box