Država ubila 80 beba

Najmanje 80 prijeveremeno rođenih beba u Srbiji prošle godine moglo je da bude spašeno od smrti.

Bilo je dovoljno da država, počev od Instituta za javno zdravlje “Batut”, pa i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obezbijedi za svu prijevremenu rođenu djecu, do 35. nedelje kao i za onu sa srčanim manama, serum protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). To je infekcija koja je za najmlađu populaciju smrtonosna, a prošle godine je odnijela 80 malih života.

Međutim, u Institutu “Batut” pravdaju se da lijek nije predviđen Pravilnikom.

„Prevencija od RSV prijevremeno rođene djece primjenom vakcine nije predviđena navedenim pravilnikom, niti su zdravstvene ustanove iskazale potrebe za ovom vrstom pasivne imunizacije prema kliničkim indikacijama“, kažu za “Blic” u „Batutu“.

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko 4.000 djece, a država kupuje lijek za samo četrdesetak njih. U tom smislu se kasni za svim zemljama u okruženju, jer Hrvatska nabavlja za 700, a primjera radi Republika Srpska za 140 beba. Našim pedijatrima ostaje da se nadaju da infekcija, kada do nje dođe, neće biti jaka i da će bebe preživjeti.

„Lijek je na pozitivnoj listi i trebalo bi svaka ranije rođena beba da ga dobije. Donedavno dobijala su ga samo djeca rođena u 28 nedelji i prije. U februaru je granica podignuta na 35 nedelju, ali to je stvorilo samo dodatne probleme jer mi ne možemo da obezbijedimo ni dio potrebnih doza“, kaže za “Blic” jedan beogradski pedijatar.

Ovaj virus javlja se od oktobra pa do marta, kao i gripa. Od njega najčešće obolijevaju djeca, s tim što je za starije mališane potpuno bezopasan. Za prijevremeno rođene bebe je smrtonosan, a one koje ga prežive mogu imati trajne posljedice po zdravlje, poput mentalne retardacije ili astme.

U Srbiji ne postoji zvanična evidencija koliko djece obolijeva i umire od RSV i ne postoji obaveza prijavljivanja ovih slučajeva, pa se često navodi da su djeca umrla od upale pluća ili nekog drugog oboljenja, koje je samo posljedica virusa.

Pedijatar pulmolog iz Kliničkog centra Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković-Anđelković navodi za “Blic” da će ukoliko ove godine dobiju vakcine, one biti dovoljne da pokriju samo desetinu.

Samo jedna doza vakcine košta oko 57.000 dinara, a prijevremeno rođene bebe lijek moraju da primaju jednom mjesečno dok traje sezona virusa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE