Država uvela zabranu ženama da se voze na prednjim sjedištima: Odvlače pažnju

Država uvela zabranu ženama da se voze na prednjim sjedištima: Odvlače pažnju

Vlasti Ugande zabranile su ženama da sjede s vozačima u kamionima u nastojanju da reduciraju broj saobraćajnih nesreća u toj zemlji.

“Mnoge nesreće s kamionima događale su se u gradu Lira i cijeloj okolnoj regiji. Primijetili smo da su u većini kamiona, koji su sudjelovali u nesrećama, žene sjedile na prednjim sjedištima pored vozača“, rekao je policijski službenik Leonard Olam za AA, a na upit zašto je uvedena zabrana ženama da budu suvozači u kamionima.

On je rekao da se u većini slučajeva kamioni u Ugandi koriste i za prevoz trgovaca s pijaca i da su svjedoci kazali da na prednjim sjedištima sjede žene koje su djevojke vozača.

Nesvakidašnja zabrana uslijedila je nakon nesreće koja se dogodila 10. januara u četvrti Lira u kojoj je poginulo devet osoba, a 19 ih je zadobilo teške ozljede.

Policija je saopćila da su neoprezna vožnja i preopterećenje bili uzroci nesreće.

Predsjednik organizacije “Lira Mobile Market Vendors“ Patrick Opio rekao je da su prodavačice na tržnicama koje sjede u prednjoj kabini s vozačima odgovorne za većinu nesreća u regiji.

“Žene mame vozače kratkim haljinama koje otkrivaju njihova bedra i odvlače pažnju vozača, što dovodi do nesreća. One nerijetko kupuju i alkoholna pića za vozače. Kako bismo smanjili nesreće, tražili smo i vlasti su to uvele da žene više ne smiju sjediti naprijed u kamionima“, rekao je Opio.

Stanovnik sjevernog dijela Ugande Philip Ojuk, koji često putuje kamionima, rekao je da vozači često voze pod utjecajem alkohola te da njihove djevojke sjede s njima naprijed. Dodao je da neki vozači maze žene dok voze što dovodi do nesreća.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica