Države poslale humanitarnu pomoć u Indiju, ali sredstva još nisu stigla u bolnice

Screenshot 5 12

Situacija s brojem zaraženih koronavirusom u Indiji i dalje je teška, a brojne države su zbog situacije odlučile poslati humanitarnu pomoć u ovu zemlju. Međutim, iako su države poslale pomoć sada se postavlja pitanje gdje je ona zapravo otišla.

Kako se navodi u analizi CNN-a, brojni respiratori, zalihe kiseonika, ali i antivirotici počeli su pristizati u Indiju još početkom prošle sedmice što je potvrđeno i fotografijama koje su objavljene sa aerodroma u New Delhiju.

Međutim, iako je veliki broj sredstava doniran, indijske bolnice se i dalje nalaze u problemu s obzirom da veliki dio te pomoći još uvijek nije pristigao u bolnice. Zbog toga, mnogi zdravstveni radnici, ali i strani donatori postavili su pitanje indijskoj vlasti – gdje je zapravo otišla sva pomoć i donirana sredstva?

Tokom razgovora sa zvaničnicima u američkom State Departmentu u petak prošle sedmice, jedan od novinara pitao je američke zvaničnike da li nešto poduzimaju kako bi provjerili kako se zapravo distribuira pomoć koju šalju američke vlasti, ali i građani.

Zdravstveni radnici u izuzetno teškoj situaciji (Foto: EPA-EFE)
Zdravstveni radnici u izuzetno teškoj situaciji (Foto: EPA-EFE)

Iako su glasine i vijesti o određenim manipulacijama humanitarnim paketima sve glasnije, vlada Indije je oštro odbacila bilo kakve navode o “krađi” humanitarne pomoći te su naveli kako je pomoć već podijeljena u 38 zdravstvenih ustanova širom zemlje.

Međutim, na terenu, lokalne vlasti tvrde kako je komunikacija s centralnom vladom kada je riječ o doniranoj opremi skoro pa nikakva.

“Poslali smo delegacije radi pojašnjenja kašnjenja opskrbe kisokom, lijekovima i pogonima za vakcinaciju, ali iz vlade još uvijek nismo dobili odgovor. Što se tiče uvoza, nikakve informacije o tome centralna vlada nije dijelila s nama”, rekao je Raghu Sharma, ministar zdravstva indijske države Rajasthan.

Iako je situacija s pandemijom koronavirusa u Indiji u ovom trenutku vjerovatno najteža u cijelom svijetu, brojni problemi administrativne i druge prirode trenutno su kamen spoticanja za zdravstveni sektor.

Kako navodi CNN, postoji mnogo mogućih razloga za kašnjenje doniranih sredstava. Od nepotrebne birokracije, greške, ali i protokola koji oduzimaju previše vremena.

Brojne države šalju pomoć u Indiju (Foto: EPA-EFE)
Brojne države šalju pomoć u Indiju (Foto: EPA-EFE)

Nestašica kisika naročito je izražena na teritoriji države Delhi koja ne proizvodi vlastiti kiseonik već se nada da će centralna vlast obezbijediti dovoljne količine kisika od različitih proizvođača i država.

“Dužnost vlada je da nam osigura kiseonik. Pacijenti umiru pred našim očima. Žao mi je što ih ne možemo spasiti”, rekao je direktor jedne od bolnica u Delhiju.

Problemi s logistikom

Jedan od problema koji trenutno indijska vlast ima kada je riječ o distribuciji opreme jeste problem logistike. Kako se navodi, vlada nije imala uspostavljene protokole prije nego što je primila pomoć te je morala bez ikakvog ranije predviđenog plana smišljati smjernice i koordinaciju opreme.

“Vladi je trebalo sedam dana da stvori mehanizam za raspodjelu zaliha državama. U tih sedam dana, preminulo je više od 23.000 građana Indije”, navodi CNN.

Također, navodi se kako veliki problem predstavlja i činjenica što se oprema koja stiže u ovu državu skladišti samo u jednom gradu.

“Indija je ogromna zemlja u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi, a većina pomoći iz inostranstva prevozi se u New Delhi što znači da se većina sredstava tek tada mora preraspodijeliti udaljenijim državama”, navodi se.

Iako su vlasti u Indiji najavile pojačanu distribuciju opreme, ali i kisika u indijske bolnice, čelnici država i lokalnih organizacija i dalje čekaju dugo najavljivanju pomoć. Dok zalihe ne stignu u bolnice, zdravstvenim radnicima ne preostaje ništa drugo nego čekanje u trenucima kada je svaka boca kisika i više nego neophodna u liječenju pacijenata.