Države širom svijeta uvode restrikcije za putovanja

Države širom svijeta uvode restrikcije za putovanja

Države u Aziji nametnule su nova ograničenja u ponedjeljak, a britansko iznenadno uvođenje karantene za putnike iz Španije pogodilo je turističku sezonu te zemlje, dok se svijet suočava s mogućnošću novog vala pandemije.

U Sjedinjenim Državama u kojima od juna raste broj zaraženih, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa Robert O’Brien postao je najviši dužnosnik kod kojega je potvrđen koronavirus.

Bijela kuća navodi da Trump nije bio u interakciji s O’Brienom u proteklim danima te da ne postoji rizik za američkog predsjednika.

Veliki porast broja zaraženih

Velik porast broja zaraženih zabilježen je u nizu zemalja u kojima je prethodno objavljeno da je virus pod kontrolom.

U Australiji je zabilježen najveći dnevni broj zaraženih, a Vijetnam je stavio u karantenu gard Danang, zbog čega je evakuirano više desetaka hiljada posjetitelja. U Kini, bez Hong Konga, potvrđen je najveći broj slučajeva zaraze, čiji je uzrok lokalna transmisija, od početka marta.

Papua Nova Gvineja zatvorila je svoje granice u ponedjeljak.

Hong Kong je zabranio okupljenja više od dvoje ljudi, zatvorio restorane i nametnuo obavezno nošenje maski u javnosti.

Zbog velikog porasta broja zaraženih u Španiji Britanija je uvela dvosedmičnu karantenu za sve putnike koji dolaze iz Španije, čime je zadala udarac španskoj turističkoj sezoni.

“Bit će gotovo nemoguće da zemlje drže svoje granice zatvorenima”

Šef WHO-a za vanredne situacije Mike Ryan rekao je da je od definiranja drugog vala, novih vrhunaca zaraze, kao i lokaliziranih epicentara, važnija potreba da zemlje diljem svijeta budu ukorak sa zdravstvenim mjerama poput fizičke distance i nošenja maske.

“Očigledno je da pritisak na virus potiskuje brojke prema dolje. Oslobodite taj pritisak i slučajevi ponovno krenu rasti”, rekao je, priznavši međutim da je doslovno nemoguće da zemlje drže granice zatvorenima.

“Bit će gotovo nemoguće da zemlje drže svoje granice zatvorenima u doglednoj budućnosti. Ekonomije se moraju otvoriti, ljudi moraju raditi, trgovina se mora nastaviti”, naglasio je.

“Španija je sigurna”

Dužnosnici u nekim europskim i azijskim zemljama, gdje dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije, navode da novi valovi neće biti tako razorni poput prvog vala te da mogu biti suzbijeni lokalnim mjerama, umjesto nametanja karantene na državnoj razini.

Španski dužnosnici, gdje se broj zaraženih povećao za 6 hiljada tokom vikenda, zapanjeni su iznenadnom britanskom odlukom o samoizolaciji i tvrde da je njihova zemlja sigurna za turiste.

“To nije samo nepravedno, već je potpuno nelogično i nesmotreno”, poručio je CEHAT, najveće špansko udruženje hotela i najavljuje da su spremni snositi trošak testiranja stranih turista na koronavirus.

Avio kompanije i agencije za putovanja, koje su preživjele prvi val pandemije, sada su zabrinute zbog novih restrikcija koje bi mogle biti fatalne.

Najveća europska avio kompanija Ryanair, smanjila je za četvrtinu godišnju procjenu broja korisnika u ponedjeljak te je upozorila da bi drugi val pandemije mogao dodatno umanjiti broj putnika.

Europa tek treba ukinuti restrikcije za putnike iz mnogih zemalja, uključujući SAD, gdje je Trump poticao države na proljeće da što prije ukinu restrikcije.

U mnogim saveznim državama zabilježene su rekordne brojke.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE