Državljani BiH će vjerovatno ponovo morati u samoizolaciju po ulasku u Hrvatsku

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Šef hrvatskog Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović, koji je i ministar MUP-a, je poručio da će se, kako je rekao, vjerovatno promijeniti režim na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Objasnio je, međutim, i šta će to značiti. Istakao je da se posljednjih dana bilježe slučajevi zaraze koju donose osobe iz susjednih država Hrvatske.

“Vjerovatno ćemo promijeniti režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali bi se promjene odnosile i za građane Kosova i Sjeverne Makedonije. Sutra ćemo donijeti odluku. Vjerojatno će to biti režim koji je već postojao, a podrazumijeva samoizolaciju za one koji dolaze iz smjera tih država”, kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Komentarisao je i svoj susret s teniserom Novakom Đokovićem koji je zaražen koronavirusom.

“”Nisam zabrinut, to je bio kratak susret od tri minute, to nije bio blizak susret. Već sam se tri puta testirao od pojave korone i negativan sam”, istakao je.

Podsjećamo, državljani Bosne i Hercegovine su do sada prilikom ulaska u Hrvatsku morali pokazati dokument kojim dokazuju svoju namjeru ulaska u ovu zemlju – da imaju nekretninu, zbog obavljanja privrednih aktivnosti, uplaćen turistički aranžman ili noćenje. Svi oni koji nisu imali ovaj dokaz su vraćani sa granice.


Božinović je prije nekoliko dana poručio da Hrvatska prema Bosni i Hercegovini i Srbiji nikada nije u potpunosti otvorila granice u odnosu na deset evropskih zemalja za koje je ocijenjeno da imaju dobru epidemiološku sliku.