Državljani BiH pokušali prokrijumčariti 45 ptica, većinom zaštićene vrste

Carinici na graničnom prelazu Sremska Rača, u saradnji s policijom, spriječili su u nedjelju pokušaj krijumčarenja 45 ptica, od kojih mnoge pripadaju zaštićenim vrstama, a koje su prevozili bh. državljani.

Kako se navodi, prilikom redovne carinske kontrole u automobilu bh. registracijskih oznaka, 25-ogodišnji vozač i njegova dva saputnika, otac i sin, odgovorili su da prevoze dva pauna i dvije kokoške koje su kupili u Novom Sadu.

Međutim, tokom detaljne kontrole koja je uslijedila, pronađeno je čak 45 ptica, od kojih su neke zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES). Od otkrivenih 45 ptica, čak 16 jedinki se ubraja u zaštićene, a dvije jedinke spadaju u strogo zaštićene vrste.

Kada su službenici otvorili vozilo, u njegovoj unutrašnjosti, kao i u gepeku, pronašli su mnoštvo kutija i kaveza u kojima se nalazilo čak 18 papagaja (četiri različite vrste), dvije grlice, dva pauna, 10 ukrasnih koka (tri vrste), osam ukrasnih golubova, dva kanarinca, kao i tri fazana, saopćeno je iz Uprave carina Srbije.

Dodaje se kako su, nažalost, ptice prevožene u nehumanim uvjetima pa su zbog toga sva tri fazana uginula.

IZVORAvaz
Prethodni članakDIVNA GESTA: Domaća jaja iz vlastitog uzgoja dijelit će besplatno u mjesecu ramazanu
Sljedeći članakNa šta je sve Parlament BiH trošio novac: Hoteli, restorani, pokloni…