Državljani Kosova moći će putovati bez viza

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vijeće EU objavilo je danas da je usvojilo stav u prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje Kosovo.

Funkcioniše od prvog januara

– Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahtjeva će se primjenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo – navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uložilo velike napore da unaprijedi svoju bezbjednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU.

– Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna – izjavila je danas švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

Vijeće EU smatra da je Kosovo postiglo značajan napredak na mapi puta za liberalizaciju viznog režima, a na osnovu ove procjene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdala Republika Kosovo.

Cijeli region jednak

Vijeće dodaje da će ovaj korak obezbijediti da cijeli region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

Komisija navodi i da će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahtjeva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima.

Predsjedništvo Vijeća EU i predstavnici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o nacrtu uredbe o bezviznim putovanjima za nosioce pasoša koje izdaje Republika Kosovo 14. decembra 2022. godine.

Poslije današnjeg usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, prije nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

Avaz