Portal 072info

Državna imovina još nije uknjižena: BiH sve dalje od NATO-a

Godišnji samit NATO-a zakazan je za 8. i 9. juli ove godine u Varšavi u Poljskoj. Bosna i Hercegovina do tada bi trebala osvariti vidan napredak u knjiženju perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, želi li aktiviranje Akcionog plan za članstvo (MAP) BiH u NATO.

 

Bez knjiženja vojne imovine na državu, BiH se ne može nadati ulasku u NATO.

Nažalost, vrijeme curi a ovom pitanju još uvijek nije urađeno ništa.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš najavila je krajem januara ove godine, u intervjuu za Oslobođenje, aktiviranje MAP-a do juna ove godine.

”Plan je i nastaviti proces knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, što smo značajno intenzivirali prošle godine. Znate i sami da Pravobranilaštvo BiH za potrebe Ministarstva odbrane radi tu uknjižbu, tako da bismo do šestog mjeseca u potpunosti opravdano očekivali aktiviranje MAP-a za našu zemlju. To ne znači da ćemo biti primljeni u NATO, ali znači aktiviranje MAP-a i nove izazove za sve nas” – kazala je Pendeš.

Napredak u knjiženju vojne imovine na državu BiH do sada je ostvaren samo u Federaciji BiH. Napravljeni su krupni koraci. Uknjižena su čak 23 vojna objekta na državu Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, u Republici Srpskoj nema pomaka. Vlasti ovog bh. entiteta nisu uknjižile niti jedan perspektivni vojni objekt na BiH.

Čak, otišli su i korak dalje. Vojnu imovinu umjesto na državu knjiže na enitet. Iako je to direktno kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH. Donio ga je u martu 2005. godine visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Taj zakon je još uvijek na snazi.

Suprotno zakonu, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i načelnik općine Laktaši Miroslav Kodžoman potpisali su u srijedu ugovoro o prenosu vlasništva u Kasarni Zalužani u općini Laktaši, čime 35 hektara zemljišta prelazi u vlasništvo MUP-a RS.

Također, Apelaciono vijeće Suda BiH još uvijek se nije izjasnilo o presudi Suda BiH, koji je još prošle godine naložio knjiženje imovine bivše JNA u Han Pjesku na državu Bosnu i Hercegovinu, unatoč tome što stručnjaci upozoravaju da je za BiH prijem u NATO važniji možda i od prijema u EU.

Podijelite članak