Državni parlamentarci danas na potezu: Ukidanjem akciza gorivo bi bilo jeftinije za 40 feninga

85B1062F A1A0 4E0C 8231 D94562779340
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bit će razmatran i prijedlog SDP-a o ukidanju akciza na gorivo, kao načinu smanjenja naglog rasta cijena kojem svjedočimo u našoj zemlji.

Već kasnimo

Zastupnik ove stranke Saša Magazinović za „Avaz“ kaže da bi ovo bio zdravorazumski alat da se ublaži rast cijena.

– Ukidanjem akciza gorivo bi momentalno pojeftinilo za 35-40 feninga, a samim tim desila bi se lančana pojeftinjenja svih onih roba i usluga u čije formiranje cijene ulazi cijena goriva. Ako bismo pitali građane, odgovor bi bio da pod hitno treba donijeti tu mjeru i da možda već kasnimo s njom, imajući u vidu da susjedna Hrvatska usvaja ekonomski paket pomoći vrijedan pet milijardi kuna – ističe Magazinović.

ČITAJ JOŠ:  Premlaćivanje dječaka iz Milića podiglo nacionalne tenzije na društvenim mrežama

Ovu mjeru podržava i ekonomista Zoran Pavlović, ali u razgovoru za „Avaz“ govori da bi država, također, trebala provoditi strožiju kontrolu marži.

Imamo vrlo raširenu praksu da se formira cijena u maloprodaji bez ograničenja koja su propisana od 25 eurocenti za litru goriva. Imamo oscilacije, samo u Banjoj Luci imamo oscilacije za istu litru dizel-goriva od 2,69 do 3,01, a to je oscilacija od 10 posto. To, definitivno, mora biti predmet inspekcije kontrole i nadzora – navodi Pavlović.

Prema riječima Magazinovića, u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji vlasti u BiH generalno spavaju.

ČITAJ JOŠ:  Loši zakoni za oblast saobraćaja: “Mi stimulišemo vožnju pod utjecajem alkohola”

Vidjeli smo da je jedan broj političkih stranaka podržao naš prijedlog u startu, vidjeli smo da su se dvojica entitetskih premijera Novalić i Višković probudila jedno sedam-osam dana nakon što je predloženo i da bi oni razmislili o tome. Najveća pomoć od Novalića bi bila da se odmakne, jer čega se god on dohvatio, to je i pokvario – ističe Magazinović.

Ko će doći

Iako je optimističan da bi razum mogao prevladati i SDP-ov prijedlog biti usvojen, veliko je pitanje hoće li za izglasavanje uopće biti kvoruma, jer još nije izvjesno hoće li zastupnici iz RS uopće prisustvovati sjednici, odnosno hoće li interes i samih građana Republike Srpske ovaj put staviti iznad svojih nacionalističkih cirkusalija.

ČITAJ JOŠ:  Gorivo na pumpama drastično skuplje nego 2008. kad je barel dostigao rekord, naftaši obrazložili

Šarović dolazi

Zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Mirko Šarović kazao je kako je on spreman otići na sjednicu.

Odlazak na jednu ovakvu sjednicu ne bi predstavljalo kršenje zaključka jer je sada najvažnije zaštititi građane. U ovom trenutku jedini način da se nešto značajnije pomogne ekonomiji je skidanje akciza na gorivo. To je jedna od osnovnih mjera, a, prema mom mišljenju, potrebno je i smanjenje PDV-a na neke osnovne životne namirnice – smatra Šarović.

GODISNJICA
MARKETING