DUBROVNIK ZBRAJA GUBITKE: Radi samo pedesetak ugostitelja i sedam hotela

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pandemija koronavirusa i njom izazvana ekonomska kriza proizvodi izuzetno negativne posljedice. Najviše je pogođen turizam, direktno uslovljen blokadom komunikacija i putovanja. Nivo pada i iniciranih gubitaka najbolje se vidi na brojevima turističkih perjanica kao što je Dubrovnik.

Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, na dan 1. juni 2020. godine zabilježeno je 86 dolazaka i 316 noćenja na području Dubrovnika. Poređenja radi, na isti dan lani je ostvareno 6.747 dolazaka te 18.481 noćenje, što su neusporedivo veće brojke.

U gradu u kojem gotovo svaka ulica ima svoj ugostiteljski objekt trenutno je otvoreno svega njih 50-ak, u što se ubrajaju kafići, restorani, kao i objekti koji poslužuju brzu hranu.

Trenutno je otvoreno svega sedam dubrovačkih hotela, a to su Dubrovnik Palace, Hilton Imperial, Hotel Lero, Park, Petka, Pucić Palace i Royal Blue, što je bitno drugačija slika dubrovačkog turizma nego što je to bilo slučaj u istom periodu lani.

  • Prema podacima Porezne uprave od 24. februara do 17. maja 2020. godine fiskalizovano je 78 odsto manje računa nego u istom periodu 2019. godine, a ukupan iznos tih računa manji je za 63 odsto u svim djelatnostima Dubrovačko-neretvanske županije. U sektoru turizma, u što spadaju smještaj, ugostiteljstvo te putničke agencije, vrijednost izdatih računa pala je za 92 odsto – izjavila je predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.