Portal 072info

Duge cijevi na ulicama evropskih prijestonica

Sigurnosne mjere su pojačane u najvećim evropskim gradovima pred novogodišnji doček, a zvaničnici strahuju od terorističkih napada, piše BBC. 

Novogodišnji raspored i ulične proslave su otkazane u Briselu, a posebne mere se sprovode u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi. Istovremeno, turske obavještajne službe su saopštile da su osujetile plan za napade u Ankari tokom proslave.

BBC ističe i da je austrijska policija saopštila da je jedna “prijateljska služba” upozorila na rizik od napada u velikim prijestonicama Evrope. Odluku belgijskih vlasti o otkazivanju proslava premijer Charles Michel obrazložio je riječima da je taj potez povučen “uzimajući u obzir informacije kojima raspolažu”. 

“U ovakvim okolnostima, ne možemo da provjerimo baš svakoga”, rekao je Ivan Majur, gradonačelnik Brisela, koji je prošle godine za praznike ugostio 100.000 ljudi. 

U cijeloj Belgiji su još od napda u Parizu 13. novembra podignute mjere sigurnosti, a Brisel je pod posebnim mjerama. 

U zemlji je u posljednjih mjesec i po dana bilo više policijskih akcija, a ranije ove sedmice su uhapšene dvije osobe zbog sumnji da su planirali napade tokom praznika. Kod njih je pronađen propagandni materijal Islamske države, vojnička odjeća i računarska oprema. 

Dvije osobe su uhapšene i u Ankari, zbog sumnje da su planirali da u ime Islamske države izvrše napade u tom gradu. Oni su navodno ušli u Tursku iz Sirije i planirali su odvojene napade na “mjestima punim ljudi”. U raciji su pronađeni prsluci i eksploziv. 

I Pariz će biti za ovu proslavu biti drugačiji od uobičajenog. Nakon terorističkih napada u francuskoj prijestonici odlučeno je da se otkaže veliki vatromet, ali će tradicionalno okupljanje na Champs-Élyséesu  biti održano uz posebne sigurnosne mjere. Tradicionalni performans na Trijumfalnoj kapiji će biti kraći od uobičajenog. 

I Moskva i Berlin se na poseban način pripremaju za proslavu, iako zvaničnici u tim gradovima nisu saopštili da se strahuje od terorizma. 

Crveni trg će biti potpuno zatvoren, dok je u Berlinu stavljena zabrana za pirotehniku i nošenje ruksaka u krugu od jednog kilometra oko Branderburške kapije. Prilaz samoj kapiji je takođe ograničen. 

London će održati tradicionalni vatromet, ali će među hiljadama ljudi biti 3.000 policajaca, uključujući i one sa teškim naoružanjem i dugim cijevima.

federalna.ba

Podijelite članak