Dugo političko ljeto

izbori 1
Podijelite vijest

Zvanična izborna kampanja u Bosni i Hercegovini još nije počela. Izbori će se održati 2. oktobra ove godine, ali je jasno da je pred nama dugo političko ljeto.

Kako tvrde politički analitičari, sada je vrijeme kada će se krenuti s dizanjem tenzija, jer se radi o oprobanom receptu koji vladajuće održava na mjestima koja žele.

Slijedi nam intenzivan period “zaštite” bošnjačkih, srpskih i hrvatskih interesa, ali na najniže moguće načine, kako bi se birači mobilizirali u tri tora i tako zadržalo stanje kakvo imamo već godinama.

ČITAJ JOŠ:  Provjerili smo gdje građani BiH namjeravaju provesti novogodišnje praznike

Ne treba očekivati da će se tu mnogo govoriti o ekonomiji, neuspjelom približavanju Evropskoj uniji, životu naroda, nečinjenju u vrijeme krize i sličnim stvarima, jer vlasti na tome ne mogu dobiti.

I ako se bude govorilo o ovim temama, iz usta vladajućih možemo čuti samo laži, poput izvale Fadila Novalića o novozaposlenima. Ali, jasno je, ekonomija niti može niti će biti njihov fokus. Da je bila, ne bismo smo se nalazili u dnu svake moguće liste kada je u pitanju razvijenost zemalja, pa tako i ne treba očekivati zaokret.

ČITAJ JOŠ:  Mnogima nije do slavlja: Doček Nove godine uglavnom kod kuće

Njihova karta za nove mandate je nacionalizam i zato, ovog puta, konačno moramo biti spremni na ono što nas očekuje. I nije to onaj dio kada bi se svome narodu trebalo dati da počne disati punim plućima ili da živi normalnim životom, što bi bila najbolja moguća verzija nacionalizma, nego će se opet raditi na pokušajima sijanja straha i svađe s drugima.

Ruku na srce, oni neće imati posebno težak zadatak jer s velikim uspjehom stalno drže tenziju, ali je sigurno da imaju još pokojeg asa u rukavu u pravljenju neke nove vještačke krize, jer im je sve drugo manje bitno, osim dobivanja izbora.

ČITAJ JOŠ:  Kako će izgledati vlast u BiH – borba za građane ili za fotelje?

Koliko smo spremni, koliko smo navikli i koliko smo otupjeli za još jednu kampanju u kojoj su političari na krv i nož, možda i nije najbitnije. Bitno je da će na ovim izborima biti stotine hiljada manje glasača, jer su ih upravo oni koji će dizati tenzije rasuli po svijetu.

Njima to nije i neće biti bitno. Bitno je vladati i zbog toga su spremni na sve i ne treba se niko čuditi onom što će se dešavati u narednim danima.

Avaz