Portal 072info

Dugogodišnji uposlenik KPZ-a objašnjava: Šta se zapravo događa na snimku Sejfovićevog bijega

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Da su stražari sarajevskog zatvora imali ključnu ulogu u bjekstvu Amela Sejfovića iz KPZ-a Miljacka u Sarajevu početkom ovoga mjeseca, jasno je svakome ko je imao priliku pogledati snimak iz ove kaznene institucije, koji je sinoć procurio u javnost.

Pozdrav Simića i Sejfovića uhvaćen kamerom FOTO: PRINTSCREEN

Snimak Sejfovićevog bijega, koji je sinoć objavila FTV, ostavlja u šoku sve one koji su ga pogledali i to zbog ponašanja Nikole Simića, stražara koji je ranije pritvoren zbog sumnje da je pomogao Sejfoviću pri bjekstvu. Nadzorne kamere zabilježile su bliskost dvojice muškaraca, koja se manifestuje veoma srdačnim pozdravom.

Simićeva nonšalantnost, ali i pritvorenog čuvara Armina Delalića, kada Sejfović izvadi pištolj i krene u akciju više je nego zaprepašćujuća. Facijalna ekspresija, ali i govor tijela zatvorskih stražara, pokazuju kako u momentu Sejfovićevog bijega nema ni straha ni napetosti te je vidljivo da se Sejfović bukvalno bez ikakvih smetnji išetao iz zatvora.

Na snimcima se vidi izrazito prisan odnos Sejfovića i zatvorskih čuvara

Šta se događalo, sudeći prema snimku kojeg smo svi mogli vidjeti, pojasnio je izvor Faktora iz KPZ-a Sarajevo, čovjek koji je dugogodišnji radnik ove ustanove te je dobro upućen u način njenog funkcioniranja. Ističe kako je šokiran ponašanjem zatvorskog čuvara.

– Odnos između stražara i pritvorenika nikako ne bi smio biti takav. Stražar u zatvoru mora imati profesionalan odnos prema zatvoreniku, sa određenom distancom. To pak ne znači da tu ne može biti nekog ljudskog odnosa, ali nikako bliskosti u ovolikoj mjeri – kazao je naš izvor.

Naš sagovornik nadalje ističe kako je njegov dojam kako je očigledno da je sve dogovoreno.

– Jasno se vidi da tu nema napetosti niti straha među njima, čega bi moralo biti u ovakvim slučajevima. Sve je previše očigledno i lažno djeluje, te je jasno da je sve dobro isplanirano – kaže nam naš sagovornik.

Posebno zabrinjava bliskost pritvorenika i čuvara, koju niko nije primijetio ili pak prijavio, iako se, prema onome što smo svi mogli vidjeti na snimku, ta bliskost mogla uočiti i prije Sejfovićevog bijega. Kako se čini, videonadzor na kojem se takav odnos može jasno vidjeti i nema neku posebnu ulogu, s obzirom na to da niko ne posmatra njegove snimke. Tako se čini kako je i ova sigurnosna mjera pala u vodu.

Izrežirani bijeg: Bez straha, bez prevelike drame

Naš izvor ističe kako je veliki problem ovog zatvora činjenica da u njemu nedostaje osoblja. Protiv čak petnaestak stražara KPZ-a Sarajevo pokrenut je disciplinski postupak, dok šesterici prijeti otkaz zbog različitih propusta tokom rada u ovoj ustanovi: od odbijanja naređenja, pa sve do zloupotrebe položaja. Pri tome, Vlada je u nekoliko navrata donosila moratorij na dodatna zapošljavanja.

– Razlog zbog kojeg možda niko nije mogao primijetiti blizak odnos pojedinih stražara i pritvorenika, jeste i taj što zapravo nema uposlenika koji bi konstantno pratio videonadzor. To sada radi dežurni stražar, koji ima toliko posla  ne stigne pogledati te snimke nadzornih kamera. To je posebno radno mjesto i zahtijeva čovjeka koji će biti posvećen samo tome i primjećivati šta se zapravo događa – kaže naš izvor.

Isti je slučaj i kada je u pitanju stražarenje kraj samih vrata izlaza dva.

– Na tom mjestu je nekada stražar sa dugom cijevi bio 24 sata. Danas takva straža ne postoji. Tu sada bude jedan stražar do 15 sati popodne, a vikendom, kada se i dogodio bijeg, nema ga nikako. Da je tu bila duga cijev, sumnjam da bi se Sejfović usudio da pobjegne – pojasnio nam je naš izvor.

Prema njegovim riječima, osim problema u ljudstvu, problem je i u rukovođenju institucijom. Ni ova ustanova nije imuna na pritiske kada je u pitanju zapošljavanje osoblja. Kako naš izvor priča, direktor ima diskreciono pravo da izabere onoga koga on smatra adekvatnim sa liste kandidata.

– Tako od 10 ljudi, zaposlite pet osoba čija je glavna preporuka socijalni status i nečija preporuka, a ne sposobnost za tu vrstu posla. Tako se dođe u ovakvu situaciju, u kojoj smo danas, kada nema ko parirati zatvoreniku ni snagom ni karakterom. Nama trebaju jaki, mladi i pošteni ljudi. Također, mora se ulagati u opremu i tehnologiju – kaže naš sagovornik.

Pištolj je bilo lakše unijeti na ulaz dva, kuda ulaze automobili i uposlenici, kao i dostavljači u – Jadranskoj ulici, kuda je Sejfović i pobjegao, nego na ulaz jedan, na koji ulaze posjetioci zatvorenika, jer tamo nema tako detaljnih provjera. Mogao ga je unijeti bilo koji dostavljač ili pak neko od uposlenika, bez ikakvih problema, pojašnjava naš izvor.

Dodao je da su zatvoru potrebna ulaganja i u nova vrata, senzore i osoblje, ali i postavljanje standarda čije bi nepoštivanje bilo strogo kažnjavano.

Zbog pomaganja Sejfoviću pritvorena su dva stražara – Nikola Simić i Armin Delalić te Igor Miloš, zatvorski medicinar, kojem se na teret stavlja da je pribavio pištolj Sejfoviću.

Sejfović i Simić imaju čak i iste frizure

Nakon što je snimak sinoć objavljen, većini je za oko zapao srdačan odnos Simića i Sejfovića, koji čak imaju i iste frizure. Mnogi su na društvenim mrežama bili skloni ustvrditi kako se Simić zapravo divio Sejfoviću, te ga i oponašao.

Faktor.ba

Podijelite članak